След дебюта си в ролята на Амелия през 1987 г.

...
След дебюта си в ролята на Амелия през 1987 г.
Коментари Харесай

Мария Гулегина пее в Бал с маски

След дебюта си в ролята на Амелия през 1987 година в Миланската канара с Лучано Павароти Мария Гулегина извършва партията десетки пъти на най-големите международни подиуми. Певицата с глас на кралица, както я назовава рецензията, гостува наново в Софийската опера в " Бал с маски " от Верди след зашеметяващия й успех в " Парсифал " на наша сцена. Гулегина пя в постановката на последната опера на Рихард Вагнер по покана на режисьора и шеф на Софийската опера Пламен Карталов.

Мария Гулегина е измежду най-големите имена в оперния свят. До края на сезон 2018/2019 тя ще пее на влиятелните подиуми на Мариинския спектакъл, Берлинската опера, Театро Колон в Буенос Айрес.

" Бал с маски " е история за обич, ненавист, ревнивост, възмездие, злоба и политика, само че най-много за човек, който търси пътя към себе си и това, което обича. Невъзможната обич води до жестока битка. Това е конфликт на обичта и лоялността към най-хубавия другар и мощната пристрастеност към брачната половинка му.

" Бал с маски " е имала голям и подобаващ триумф още при първото си показване в Рим на сцената на спектакъл " Аполо " на 17 февруари 1859 година Много скоро под името " Амелия " операта била сложена и в други театри на Италия, а по-късно в Париж, Берлин и други западноевропейски столици. Първата българска премиера на творбата е в Софийската опера на 22 октомври 1926 година под диригентството на Венедикт Бобчевски и режисурата на Илия Арнаудов.

Повече от 10 години тази режисура е една от обичаните на публиката. По мотив премиера през 2007 година режисьорът Пламен Карталов споделя в изявление: " За мен една модерна постановка или диригентска интерпретация е единствено част от оперния театър, в който артистите са основният инструмент. "

Тази вечер на диригентския пулт застава Иван Филев. Мария Гулегина ще забележим в постановката на акад. Пламен Карталов в ролята на Амелия, а Кирил Манолов - в ролята на Ренато. Участват още Даниел Дамянов, Весела Янева, Мария Павлова, Антон Радев, Ангел Христов, Димитър Станчев, Ангел Антонов, Слави Манов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР