След дългогодишна битка между една ляво-екстремистка партия и местната власт,

...
След дългогодишна битка между една ляво-екстремистка партия и местната власт,
Коментари Харесай

Сбогом, Ленин? Ама друг път

След дългогодишна борба сред една ляво-екстремистка партия и локалната власт, в немския град Гелзенкирхен напълно скоро ще бъде издигната скулптура на Владимир Илич Ленин, оповестяват десетки немски медии. 
 
Гелзенкирхен ще стане първият град в тогавашната Западна Германия с монумент на създателя на съветската комунистическа партия. До преди 30 години статици скулптури на Владимир Илич украсяваха градски улици и площади в комунистическия Изток - Германска демократична република, само че такива в никакъв случай не са били издигани в общественото пространство на Западна Германия. 

Съдът към този момент даде позволение на Марксистко-ленинската партия на Германия (MLPD) да сложи чугунената фигура пред постройката на партийната централа.

Градските управляващи се се пробвали да спрат процеса, като са разпоредили да се приключи построяването на бетонния фундамент, върху който би трябвало да стои паметника. Според тях статуята ще " наруши гледката " към прилежаща постройка от 30-те години, която в лист с исторически монументи. Освен това общинските съветници в регион Западен Гелзенкирхен считат, че Ленин не е историческа фигура, която би трябвало да бъде почитана в града. „ Комунистическият водач Ленин съставлява насилието, терора и големите  човешки премеждия. Всичко това го прави несъответстващ със свободния либерален парламентарен ред в Германия, тъй като той е знак на битката за заличаване на нашата народна власт “, споделят те в особено изказване.

Административният съд на Гелзенкирхен обаче отхвърли иска с аргумента, че умерените размери и отстоянието на статуята от историческата постройка значат, че тя няма да пречи на гледката. Съдът разгласи и че историческите и политическите аспекти на делото на Ленин, също представени от градските управляващи, са без значение - по силата на закона за отбрана на паметниците.

MLPD отпразнува правосъдното решение, като съобщи в прессъобщение: „ Няколко седмици преди 150-ия си рожден ден Владимир Илич Ленин още веднъж завоюва огромна победа. “ Пред немските медии партийният водач Габи Фехтнер сподели: „ Наистина сме щастливи. Гелзенкирхен е работен град и Ленин се вписва тук доста добре ".  

Говорител на Общината заяви, че градските управляващи ще оспорват правосъдното решение. 

Паметникът на Ленин би трябвало да бъде открит на 14 март на гала, която се чака да притегли последователи на левичарите от цялата страна. Чугунното произведение с височина 2,15 метра е излято през 30-те години на предишния век в Съветския съюз. Партията го е закупила за неназована сума на онлайн търг от град в Чехия. MLPD е учредена през 1982 година и е под наблюдаване на немското разузнаване, което я смята за екстремистка и неконституционна.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР