След четири поредни победи в първенството Барселона загуби две точки

...
След четири поредни победи в първенството Барселона загуби две точки
Коментари Харесай

"Валенсия" и съдиите спряха "Барселона" в сблъсъка на лидерите в Ла Лига

След четири следващи победи в шампионата " Барселона " загуби две точки при гостуването си на " Валенсия " в най-интересния конфликт от 13-ия кръг в Ла Лига. Срещата сред първия и втория в класирането приключи наедно 1:1, само че каталунците могат повече да съжаляват за резултата, най-много заради обстоятелството, че гол на Лионел Меси през първата част не беше зачетен.

За повторно през сезона " Барселона " приключи наедно и към този момент има 11 победи и две равенства. Каталунците резервираха дистанцията от четири точки с " прилепите ", само че от това се възползваха " Реал " (Мадрид) и " Атлетико ", които завоюваха дуелите си в събота и се приближиха на осем точки.

Срещата на " Местая " предложи доста вълнуващи моменти и динамичен футбол. Преди почивката " Барселона " тотално доминираше и изпусна да си обезпечи удобен задатък. През втората част домакините бяха по-агресивни и дадоха всичко от себе си да вземат първи триумф над " Барселона " вкъщи от 2007 година, само че не съумяха.

Наказаният треньор на " Валенсия " Марселино направи общо четири промени в състава си, като най-важната от тях беше завръщането на Симоне Дзадза, изтърпял глоба. За " Барселона " вместо санкции Жерар Пике започва Томас Вермален, който записа първи мач в Ла Лига от повече от година.

Jornada 13. ✅ pic.twitter.com/joW1AvzwOw
— LaLiga (@LaLiga) November 26, 2017

От самото начало на дуела си пролича какви са концепциите на двамата треньори. " Барселона " не изневери на своя жанр и се настани трайно в половината на домакините, до момента в който " прилепите " подходиха доста отбранително. " Валенсия " се отбраняваше надълбоко пред вратата си, чакайки да му се открие късмет за контраофанзива.

Футболистите на Марселино не пресираха високо, а изчакаха противника си към 35-ия метър в личната си половина. Това остави " Барселона " необезпокоявано да управлява топката, само че пък ограничи пространствата за каталунците в предни позиции.

От своя страна футболистите на " Барселона " бяха доста ефикасни в контрапресирането и в редките случаи, в които губеха топката, доста бързо си я връщаха по-късно.

В 30-ата минута Меси насочи мощен удар, вратарят на " Валенсия " Нето не се намеси добре и изпусна топката зад себе си. Тя тупна зад голлинията, а стражът бързо я мазета. Реферите обаче не видяха, че кълбото е зад голлинията с целия си размер и оставиха играта да продължи.

 Меси желае пояснение от асистент съдията за незачетения си гол.
© Reuters

Меси желае пояснение от асистент съдията за незачетения си гол.

Дори и след бурните митинги на Меси и съотборниците му не трансформираха решението на рефера Иглесиас Вилянуева.

За първите 45 минути " Барселона " приключи със 77% владеене на топката и шест точни удара от общо шест отправени. За сметка на това " Валенсия " не съумя нито един път да принуди Марк-Андре тер Стеген да се намесва.

През втората част " Валенсия " излезе видоизменен и стартира да нападна доста по-масирано. " Прилепите " стопираха да одобряват играта надълбоко в своята половина, подходиха по-агресивно и пресираха " Барселона " за всяка топка.

Това докара до няколко рискове пред Тер Стеген и въпреки, че немският вратар в началото се оправи, в 60-ата минута домакините поведоха.

Атака стартирана от Дани Парехо продължи отляво посредством Гедеш и Хосе Гая, последният центрира остро, паралелно на голлинията и Родриго Морено засече топката за 1:0.

 Родриго се радва на гола си във вратата на
© Reuters

Родриго се радва на гола си във вратата на " Барселона ".

Нападателят означи осмото си попадение от началото на сезона и има единствено един по-малко от колегата си в офанзивата Дзадза.

Попадението несъмнено обърка играта на " Барселона " и каталунците по този начин и не съумяха да си върнат контрола над мача. През втората част гостите нямаха толкоз положителни положения, а експанзията на " Валенсия " вършеше отлична работа в отбранителен проект.

Точно когато всичко изглеждаше безнадеждно още веднъж Меси излезе на напред във времето и измисли нещо гениално в 82-ата минута. Аржентинецът откри Жорди Алба непокрит в наказателното поле с прехвърлящ пас, а левият бек от въздуха наказа някогашния си отбор – 1:1.

За бранителят това беше първи гол през сезона, а Алба има и четири асистенции дотук на сметката си, повече от всеки различен бранител в Ла Лига.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР