След броени минути ще се отслужи заупокойна литургия на гробищата

...
След броени минути ще се отслужи заупокойна литургия на гробищата
Коментари Харесай

20 години от трагедията Лим, отнела живота на 12 деца

След броени минути ще се отслужи заупокойна литургия на гробищата в Свищов, където почиват децата 

„ Политиците ни получиха всеобща амнезия. Те в този момент имат по-важни каузи. Никой към този момент не се сеща за нас, с изключение на, в случай че не се случи друга сходна покруса. Изминаха 20 години в тъга и тъга “. Това описа пред „ Труд news “ Георги Манзаров, татко на едно от удавените в ледените води на рекла Лим деца – Юлиян. Той остана вечно на 18. Други 11 деца също откриха гибелта си, връщайки се от екскурзия към родния Свищов.

На 4 април 2004 година група от 34 възпитаници и 16 възрастни се прибират от екскурзия в Дубровник. Повечето от пасажерите в рейса са деца от учебно заведение “Николай Катранов “ в Свищов.

Около 22,00 ч на завой на планински път водачът изгубва надзор над транспортното средство. Автобусът се спуска към 15 метра по стръмен бряг и пада в коритото на река Лим при сръбското село Гостун, ситуирано сред градовете Биело поле в Черна гора и Приполие в Сърбия. Рейсът потъва за броени минути в придошлата река Лим.

Шофьорът Илия Измирлиев и другият лидер Димитър Керкелов разрушават предното стъкло и отварят люковете на тавана, с цел да могат пасажерите да изплуват. В автобуса настава суматоха, в която пострадват множеството от учениците.

38 души са избавени. Леководолази работят с фенери под водата цялата нощ. Едно от изнесените от реката момчета издъхва на път за болничното заведение в град Биело поле. Вечерта е извадено и още едно удавено дете. На 5 април 10 от учениците са оповестени за изчезнали. Водолази, чиновници на планинската работа и полицията от Приеполе не престават да търсят изчезналите 10 деца макар придошлата река и дъждовното и мъгливо време. В издирвателната интервенция се включват и профилирани елементи на армията на Сърбия и Черна гора. Много елементарни жители също се отзовават на помощ.

Вечерта на 5 април телата на 10 от починалите деца са извадени от реката и са разпознати: Александра Гергова - 17 г, Антония Братова – 14 г, Боряна Петкова – 11 година, Валентин Маринов – 14 г, Виктор Маринов – 14 г, Глория Георгиева – 11 г, Женя Ангелова – 11 г, Лора Николова – 14 г, Светослава Пантелеева – 12 г, Юлиян Манзаров – 18 година Месец след нещастието са извадени и телата на Светослав Колев – 15 година и Антоана Евтимова – 13 година

„ Ще почетем паметта им на 4 април от 10 ч на гробищата в Свищов, където ще се изнесе заупокойна литургия. Поканени са също хора от Черна Гора и Сърбия, както и спасителите, които извадиха живи останалите деца. Кметът на града Генчо Генчев доста ни оказва помощ и е компактно зад нас. Около 20 април пък ще отидем до лобното място на децата. А на 4 април ще има потомство пред паметниците им. Доколкото разбрах, с изключение на локални хора ще участват и представители на президентството. Нас от Народното събрание и от президентството не ни търсят от дълго време “, съобщи пред „ Труд news “ още Манзаров.
Почерненият татко не скри, че единствените двама индивида, които постоянно са били зад опечалените, са някогашният народен представител доктор Ваньо Шарков и мъж на име Мишо – благодeтел, който е платил паметниците на удавените възпитаници. „ Те са с нас на всеки помен. Идват всяка година “, приключи Манзаров.

Илия Измирлиев, който ръководи рейса на черния 4 април, почина зад кормилото малко преди Коледа през 2017 година Тогава пътните управляващи в Смолян допуснаха, че Измирлиев е умрял преди злополука, най-вероятно покосен от инфаркт. Пътният случай се случва на път сред Пампорово и Смолян.

Измирлиев бе наказан на 4 години затвор. Заедно с другия водач от екскурзията Димитър Керкелов бяха наказани да платят кръвнина на околните на починалите деца в размер на 1,2 млн. лв. и 40 000 лева разходи по делото. Керкелов е спал по време на злополуката и пред съда съобщи, че се е събудил в ледените води на р. Лим.

Преди да почине пък Измирлиев съобщи в една от дребното си медийни изяви, че няма ден, в който да не се моли за душите на децата и да не плаче за тях.

Почернените фамилии сътвориха фондация „ Ангели от Лим “, която всяка година раздава стипендии на отличници и деца с изяви в региона на науката, културата и спорта.

„ Между 7000 лева и 10 000 лева даваме всяка година под формата на стипендии. Много ни е мъчно, тъй като фондацията се устоя главно от нас, родителите, и от донори. Единственото нещо, което малко топли душата ми от цялата работа е, че с общи старания успяхме да променим два закона. Единият е за организирането на екскурзии, другият е да няма нощни преходи. А да се нощува в хотели, не на седалки по автобусите. Искрено се надявам обществото ни да порасне досега, в който тези правила да се съблюдават. В името на живота и здравето на нашите деца “, сподели пред „ Труд news ” Георги Манзаров, татко на едно от удавените деца.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР