След броени дни към Непал се отправя пакистанска експедиция. Двама

...
След броени дни към Непал се отправя пакистанска експедиция. Двама
Коментари Харесай

Опит за първо пакистанско изкачване на Анапурна в памет на Али Садпара

След броени дни към Непал се насочва пакистанска експедиция. Двама от 4-членния екип ще се опитат да станат първите пакистанци, изкачили този Анапурна (8091 м), апетитен за един от най-смъртоносните върхове. 

Десетки години пакистанците, в чиято страна се намират 5 от 14-те осемхилядника, бяха в ролята на височинни носачи - пренасяха багаж, опъваха въжетата до върха, помагаха на чужденците по пътя им към славата. В стопански бедната страна спонсори мъчно се намират, а и воденето на клиенти по високите върхове е прехранване за многолюдните фамилии на носачите. Затова и беше мъчно за тях самите, а и за клиентите им, да бъдат възприемани като алпинисти.

В последните години обаче, сходно на шерпите в Непал, обособени пакистанци започнаха да насочат поглед към високите върхове с желанието да ги изкачат без клиенти, поради персоналното и даже по-скоро национално достижение. Така да вземем за пример, тази зима на К2 имаше две непалски експедиции, които сплотиха старания и записаха първото висторията зимно нанагорнище на този връх, а последните метри извярвяха, хванати за ръце и пеейки химна на Непал.

По същото време, към К2 се беше отправил посоченият за най-хубавия пакистански планинар - Али Садпара, дружно със своя наследник - 22-годишният Саджид. Двамата бяха наети от исландеца Джон Снори. Снори и Али Садпара обаче изчезнаха безследно под върха, а Саджид съумя да слезе до Базовия лагер. По-късно съобщи, че ще последва фантазията на татко си, който беше съумял да изкачи 8 осемхилядника.  На К2
Хималайската корона е цел и на техния съотечественик Сирбаз Кан. В неотдавнашно изявление за БНР огромният италиански планинар Симоне Моро уточни две основни имена в пакистанската алпийска общественост - Али Садпара и Сирбаз Кан.Именно в памет на Садпара е идната пакистанска експедиция.Със Сирбаз Кан разговаряхме след идването му в Исламабад, откъдето на 18 март отпътува за Непал. 
Интервюто можете да прочетете  или да чуете в звуковия файл нагоре.---Новините следете в рубриката .
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР