След 7 години събираемостта на пластмасовите PET бутилки в Европа

...
След 7 години събираемостта на пластмасовите PET бутилки в Европа
Коментари Харесай

Девет от десет бутилки ще се рециклират до 2025 г.

След 7 години събираемостта на пластмасовите PET бутилки в Европа ще доближи 90 на 100. Една четвърт от тях още веднъж ще се употребяват в производството на шишета за безалкохолни питиета. Това заричане пред Европейската комисия (ЕК) дадоха от София представители на Европейската федерация на бутилираните води (EFBW), написа "Монитор ".

Преди месец Еврокомисията предложи възбрана на пластмасата за еднократна приложимост, с цел да опази природата от замърсяване. Към 2025 година страните в Европейски Съюз ще бъдат задължени да събират 90% от пластмасовите бутилки за еднократна приложимост. Тогава европейските служители обрисуваха рамките на бъдещата инструкция. Освен това се планува производителите на пластмасови произведения да имат принос към цената за ръководство на отпадъците.

В момента приблизително съвсем 60% от PET бутилките пуснати на европейския пазар, се събират за преработване. У нас институциите са заложили условие най-малък % от 22,5 на 100. По данни на Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета в България (АПБНБ) за 2017 година е реализиран 46,4% събираемост на пластмасата, която се пуска на пазара. Близо половината от общото количество синтетика на пазара е PET произведения, от които 40% се рециклира. В тази статистика не са включени пунктовете за вторични първични материали и операторите отвън АПБНБ, както и представителите от ромски генезис, изясни Жана Величкова, изпълнителен шеф на асоциацията. Според нея процентът на събираните PET бутилки най-вероятно надвишава 80 на 100, тъй като материалът е безценен.

В северните страни на нашия континент, като Германия, Дания и Норвегия, процентът на събираемост доближава 98 на 100. От секторът дадоха поръчка, че ще се възползват от кръговата стопанска система, само че не се отхвърлят от синтетиката, тъй като към момента е „ най-безопасният, лек и подобаващ материал “, съгласно шефът на EFBW Жан-Пиер Дефиз. По думите му какъв брой от PET опаковките ще се употребяват още веднъж зависи от % на събираемост.

Стъклените бутилки и кеновете не може да станат цялостна опция на синтетиката, разяснява Патриша Фоселард, общоприет секретар на EFBW. Секторът заплаща такси за преработване към 4 млн. лв. годишно в България, а вложенията в нови опаковки през последните три години са към 150 млн. лв.. Как ще се отрази обещанията за по-голямо преработване на цената на предлаганите артикули още не е пресметнато от бизнеса, разгласи Жана Величкова, ръководител на АПБНБ.

Пред „ Монитор “ шефът на EFBW разяснява концепцията на Европейска комисия пластмасови съдове за питиета за еднократна приложимост да се позволяват на пазара, единствено в случай че капачките им остават прикрепени към тях. “Истината е, че все още не сме подготвени да създадем тази крачка. Не сме сигурни, че новата система ще бъде доста безвредна за хората, тъй като нашият артикул - натуралната вода се бутилира непосредствено от източника. Трябва да се направи изследване, научноизследователски развой и тогава чак да се предложи на пазара “, сподели Дефиз. Сумата за внедряването на капачка и бутилка в едно ще коства милиони евро, само че към момента не е ясна точната цифра, също така от секторът регистрират огромни усложнения при въвеждането му при газираните питиета.

750 млн. литра минерална вода се бутилира у нас или към 106 литра на човек. В Европа има към 2000 извора за натурална минерална вода. У нас 600 са съществуващите залежи, като 144 са с потвърдени характерности, а от тях се употребяват 13. Цифрите потвърждават, че промишлеността може да се развива както на национално, по този начин и на европейско равнище, регистрират от Европейската федерация на бутилираните води.

В Европейски Съюз членовете на организацията бутилират към 55 милиарда литра годишно. На конгрес, който се организира в София, европейската промишленост се застъпи за българските бутилиращи компании, които желаят да се резервира правилото „ едно находище – един бранд (един оператор) при промените, които сега се разискват в Закона за храните след първо четене в Народното събрание.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР