След 51-годишно прекъсване НАСА отново изпраща екип около Луната. Тази

...
След 51-годишно прекъсване НАСА отново изпраща екип около Луната. Тази
Коментари Харесай

Астрофизик: Луната може да бъде трамплин за бъдещи мисии с големи космически апарати към други планети

След 51-годишно спиране НАСА още веднъж изпраща екип към Луната. Тази година отбелязахме 51 години от задачата „ Аполо-17 “, следващата година ще излети задача „ Артемис - 2 “ с четирима астронавти, които към момента няма да кацат на повърхността на Луната, само че ще създадат обиколка към нея и ще тестват опциите на новия галактически транспортен съд Орион.  Това споделиха в ефира на Euronews Bulgaria астрофизикът Пенчо Маркишки и Светослав Александров от космос бг.

Според Светослав Александров сега ние изживяваме една нова „ лунна тресчица “, която не е виждана от 60-те години на предишния век. През 2024 ще има най-малко шест роботизирани американски кацания, тъй като американците не са кацали на Луната даже с роботизирани апарати от декември 1972 година, уточни още той. Китайска задача пък ще кацне на противоположната страна на Луната и ще вземе проби от нея, което ще е за първи път допир, посочи Светослав Александров.

Астрофизикът Пенчо Маркишки уточни, че ползата към Луната се дължи и на това, че тя може да бъде източник за рандеман на находища на разнообразни метали. Знае се, че на Луната има минерални съединения от алуминий, което значи, че той не е в чист тип, само че могат да бъдат добивани и други субстанции. Луната е превъзходен трамплин към бъдещи галактически задачи с огромни галактически апарати към други планети, защото нейната гравитация е дребна. Така могат да бъдат изстреляни огромни галактически апарати с невисок разход на гориво, тъй че Луната може да бъде употребена като един тип космодрум, посочи Маркишки.

Повече вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР