След 5 август започват масови проверки за нерегистрирани животниСлужителка от

...
След 5 август започват масови проверки за нерегистрирани животниСлужителка от
Коментари Харесай

Дисциплинарно уволняват служителка, наредила на своя глава да се колят прасетата по селата

След 5 август стартират всеобщи инспекции за нерегистрирани животни

Служителка от администрацията на община Стара Загора ще бъде уволнена дисциплинарно още на следващия ден, понеделник, откакто си разрешила без да пита да популяризира по мейла, въпреки и импровизирано, инструкции към кметовете от селата на общината, съгласно които поради африканската чума би трябвало до 31 юли да се изколят всички домашни свине, отглеждани от хората в персоналните им стопанства. Това оповестиха от общинския пресцентър. От там прецизираха, че въпросната служителка са позовала на заповед на кмета Живко Тодоров, каквато заповед обаче в никакъв случай не била издавана. Никога не било вземано и сходно последна решение. За самоинициативата си служителката даже не била уведомила общинското управление и ненужна основала суматоха измежду притежателите на свине, отглеждани вид " заден двор ".

По-скоро рекомендациите от регионалната епизоотична комисия, само че в пожелателен звук, са стопаните в действителност да заколят животните от персоналните си стопанства, до момента в който те са здрави. От там предизвестиха, че след 5 август стартират всеобщи инспекции по селата дали хората отглеждат нерегистрирани публично свине. Ако бъдат открити сходни животни, те ще бъдат умъртвявани намясто, труповете им - прибрани, а притежателите им ще бъдат санкционирани, вместо да получат някаква отплата, излиза наяве от инструкции, изпратени от регионалната дирекция по сигурност на храните до кметовете на общини.

До момента в област Стара Загора няма установени огнища на " африканска чума ". В региона единствено във ферми при промишлени условия се отглеждат над 190 хиляди свине и управляващите твърдят, че са взети нужните превантивни ограничения, с цел да бъдат непокътнати те от болестта. Смята се, че най-малко към този момент Стара планина пази област Стара Загора от заболяването, защото вълната от заболели животни към момента не е съумяла да я премине.

Колко обаче са свинете в " задните дворове " на хората, е неразбираемо. Директорът на регионална дирекция " Земеделие " в Стара Загора Елка Бонева сочи като сериозен проблем обстоятелството, че представителите на локалната власт - селски кметове и кметски наместници, не разбирали сложността на обстановката. " Често те освен, че не ни поддържат, само че и ни дават погрешна информация ", разгласи тя по време на съвещание на регионалната епизоотична комисия. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР