След 40-години в организма на всеки човек започват да настъпват

...
След 40-години в организма на всеки човек започват да настъпват
Коментари Харесай

40 неща, които се случват с тялото ни след 40 години

След 40-години в организма на всеки човек стартират да настъпват редица промени, свързани с физическото ни здраве, от които не рядко страда и нашето душевно положение. Не всички от тях са приятни, несъмнено, от които може да извлечем и положителни страсти. Нека да забележим с какви тарнсформации е обвързван интервалът след навършването на четвъртото десетилетие и по какъв начин да създадем по този начин, че да извлечем от този интервал допустимо най-хубавото.

1. Забременяването става доста по-трудно

За дамите над 40 години вероятността да забременеят или да имат крепко бебе е на половина по-малка, в сравнение с когато са били на възраст под 32 години. При мъжете качеството на спермата понижава с възрастта. Ако мъжът е над 45 години, дамата има по-голям късмет да има импровизиран аборт.

2. Нивата на тестостерона понижават

След 40-те стартира да се нарушва хормоналният баланс. Тестостеронът - хормонът, който дава отговор за либидото, производството на сперма, мускулната маса и силата, също става неустойчив. От 30-годишна възраст тестостеронът понижава с 1% всяка година при мъжете. По подигравка на ориста дамите изпитват повишение на тестостерона с настъпването на менопаузата. Но и равнищата при тях в последна сметка след това също понижават.

3. Простатата на мъжа пораства

Доброкачествената хиперплазия на простатата по-често се появява след 50-те. Тя е обвързвана с по-честото уриниране и не е животозастрашаваща. Н

4. Либидото понижава

Заедно с тестостеронът понижава и либидото. Но истината е, че проблемите с либидото имат колкото психическа база, толкоз и хормонална. Те могат да бъдат провокирани и от редица други фактори като стрес, някои медикаменти или болести, а също и от неналичието на физическа интензивност.

5. При някои дами либидото нараства!

Перименопаузата, която нормално е обвързвана с този интервал е виновна за нарасналото полово предпочитание при доста дами. С повишаването на половия им вкус тепридобиват особена магнетичност и съблазън, на който мъжете мъчно могат да устоят.

 над 40

6. Майчинството над 40 носи голяма задоволеност

Жените, станали майки на 40 или след тази възраст са доста по-мъдри и улегнали. Те към този момент имат зад тила си специалност и не мислят за това по какъв начин да градят кариера, и изцяло са отдадени на развъждането на своето дете. Може също по този начин да сте по-стабилни финансово, което ще улесни развъждането на детето. Освен това потвърдено е и че раждането на бебето оказва очевидно подмладяващ резултат върху мамите.

7. Метаболизмът се забавя

Метаболизмът след 40 понижава двойно спрямо този на 20 години. За да избегнете риска от трупане на ненужно тегло, е задоволително да спазвате здравословен режим на хранене, да ограничите сладките и тестените артикули и да намирате време за спорт.

8. Събуждате се през нощта

След 40 по-често може да се събуждате без причана през нощта и да не можете да заспите по-късно. Хронични болести като остеоартрит и невродегенеративни болести може да са отговорни, тъй че не забравяйте да се консултирате с вашия доктор!

9. Костната система става по-чуплива

Костите губят калций и минерали и стават по-крехки. Това значи, че има нараснал риск от фрактури на костите, както и стрес върху ставите. Може да възпрепятствате този развой, като консумирате храни, богати на калций и витамин D.

10. Губите мускулна маса

Загубата на мускулна маса в действителност става още по-рано – към 30-годишна възраст. На саркопенията обаче, както се назовава този развой, може да противодействате с постоянни физически извършения.



11. Проблеми с тежестта

Хормоналният дисбаланс и измененията в метода на живот могат елементарно да доведат до наддаване на тегло след 40-те. Именно тези спомагателни седем кг (което е Средното наддаване на тегло, което хората изпитват през 40-те си години, е седем кг.

12. Страда храносмилателният тракт

Отслабването на мускулите дава отражение и върху мускулите в храносмилателния тракт, което от своя страна става причина за появяването на храносмилателни проблеми. Сред признаци за такива проблеми са киселините, пептичните язви и синдромът на раздразнените вътрешности. Най-доброто решение за попречване на това отражение е да водите здравословен живот.

13. Отслабва контрола на пикочния мехур

Сред мускулите, които отслабват с възрастта, са мускулите на пикочните пътища. Това е повода множеството дами към менопауза и мъже над 40 години да страдат от уринарна инконтиненция, наричана още „ приключване “.

14. По-чести инфекции на пикочните пътища

Промените във вагиналната флора водят до понижаване на хормона естроген и инконтиненция на урина. Всички тези фактори играят роля в казуса с честите инфекции на пикочните пътища.

15. Кожата губи разтегливост

След 40 кожата става по-отпусната и тънка с течение на времето. Най-очевидна отпуснатата кожа е в зоната на челюстта, под очите и на клепачите.



16. Здравейте, петна!

След 40-те може да забележите дребни петна по кожата си тук-там, които са изложени на слънце, като лицето, деколтето и ръцете ви. Мнозина имат вяра, че тези петна са резултат от дълготрайно излагане на UV лъчи, само че възрастовият фактор също има значение.

17. Косата изтънява

Статистиката е идентична както за мъжете, по този начин и за дамите, 40% от които ще следят забележим косопад, до момента в който доближат 40-годишна възраст. Това се дължи на хормоналните промени, които трансформират скоростта на още един напредък на косата. Възрастните не престават да губят коса с естествена скорост (около 100 косъма на ден), само че времето, належащо за възобновяване им, става от ден на ден и повече.

18. Може да се развие хронично заболяване

С прехвърлянето на 40-те се покачва рискът от развиване на хронично заболяване като проблеми със сърцето, диабет, затлъстяване, рак и други Това надалеч не значи, че наложително ще получите хронично заболяване. Достатъчно е единствено да ходете на профилактични прегледи и да водите здравословен, деен метод на живот!

19. Тревогите за здравето ви се повишава

Опитайте се да не се обсебвате от този боязън, без значение какви грипни епидемии и заболявания върлуват към вас.

20. Губим по-често настроението си

поради множеството грижи след избрана възраст усмивката ни стартира все по-рядко да се появява на лицето ни. Постарайте се да не позволите на мрачното въодушевление да ви превзема. Правете каквото може, с цел да се чувствате положителни – разхождайте се, срещайте се с другари, изпълвайте всекидневието си с неща, които ви носят здраве и въодушевление.



21. Черният дроб губи устойчивост

След 40 способността на черния дроб да метаболизира алкохола отслабва от ден на ден. В същото време в тялото ни се задържа по-малко вода. Изводът - пийте по-малко алкохол и повече вода!

22. Не се възстановявате толкоз бързо

След 40-годишна възраст спортните пострадвания и разтегнатите мускулисе възвръщат по-трудно. Това се дължи на комплицирано взаимоотношение на хормонални, биохимични и физиологични процеси, които протичат в тялото. Ето за какво с цел да поддържате атлетичен метод на живот по-дълго време, би трябвало да включите задоволително количество протеин в диетата си. Разтягане и стречинг са не по-малко значими в тази ситуация.

23. Ставате по-ниски

Дори най-високите баскетболисти губят сантиметри от височината си с придвижване на възрастта. Това се дължи на загуба на костна компактност и мускулна маса. Между 30 и 70 години можете да загубите до 4-5 см от растежа си, а след 80, е допустимо да се свиете още повече. За да контролирате процеса на смаляване на височината, е задоволително да поддържате добра стойка и да ограничите приема на алкохол и кофеин.

24. Бръчките се усилват

С изтъняването на кожата след 40-годишна възраст и загубата ѝ на тругор, стартират да се появяват по този начин нежеланите бръчки. Процесът не щади нито мъжете, нито дамите. При мъжете равнищата на тестостерон постепенно спадат и те виждат, че кожата на лицето им изсъхва и изтънява, което прави бръчките по-видими.

25. Сивите коси нападат

Със сигурност ще забележите бели коси още преди навършването на 40 години. Спокойно, повода за това може да е генетиката в резултат на понижаване на количеството меланин. За благополучие пазарът предлага обилие от бои за коси, които ще ви оказват помощ да замаскирате ситуацията.



26. Забравяте по-често

Знаете ли, че мозъкът стартира да се утежнява по-рано, в сравнение с може да предположите. Това се случва, откакто той доближи своята зрялост в края на 20-те години. Тези промени в мозъка обаче са едвам забележими, до момента в който не достигнете средата на 40-те си години, когато вашите умения за размишление стартират да се забавят. За да устоите на това събитие, четете книги, решавайте задания или кръстословици. Дръжте мозъка си в придвижване и жизненост.

27. Цикълът на дамата се трансформира

Към средата на 40-те дамите за първи път стартират да изпитват пременопауза. Промяната на хормоните оказва въздействие върху телата на дамите, което предизвиква горещи талази, нередовно кървене в цикъла им и проблеми със съня. Това е просто една от тези нужни несгоди. Спокойно – както всичко останало и това минава.

28. Повишен риск от рак на гърдата

След като една жена доближи 40 години, рискът от рак на гърдата е 3,5 пъти по-висок, в сравнение с когато е била на 30 години. Освен възрастта, други фактори, които могат да дефинират риска от развиване на тази болест, са фамилна история и етническа принадлежност. Жените в Азия да вземем за пример са на половина по-малко застрашени от рак на гърдата, в сравнение с дамите от западните страни.

29. Повишен риск от рак на дебелото черво

При мъжете се усилва рискът от рак на дебелото черво с възрастта. В допълнение към възрастта на мъжа, етническата принадлежност, тежестта и фамилната история също са действителни рискови фактори.

30. Зрението се утежнява

Колкото и положително зрение да сте имал, след 40-те може да ви се наложи да си купите първите чифт очила за четене. Зрението се утежнява докъм средата на 40-те, а също и умеенето за фокусиране, изключително при едва осветяване. Грижете се за очите си и посещавайте постоянно своя офталмолог.



31. Развива се нетърпимост към лактозата

Много хора са склонни да развиват нетърпимост към лактоза в 40-те си години. Въпреки че това не се случва на всички възрастни, то е изненадващо постоянно. Според експертите към 65% от хората изпитват нетърпимост към лактоза на по-късен стадий в живота си, защото равнищата на лактазата, ензимът, който разгражда лактозата, понижават. Заложете на други възможности – соево, овесено, кокосово или бадемово мляко.

32. Ставите отслабват

Някои дами, а и мъже, могат да развият с времето остеоартрит. Това се случва, когато хрущялът сред костите се износва с времето. Но може да се утежни и от фактори като хормонален дисбаланс, затлъстяване и хронично инфектиране. За да забавите този развой, яжте некисели храни, водете деен метод на живот и носете ортопедични обувки.

33. Слухът отслабва

Хората, които са изложени на прекомерно мощни шумове, ще стартират да виждат утежняване в слуха си още на 40 години. Но при множеството хора сериозна загуба на слуха се развива по-късно – след 65 години.

34. Венците стартират да кървят по-често

С напредването на възрастта по-ниската костна компактност води до оттегляне на линиите на венците в устата, оставяйки корените на нашите зъби податливи на кариес. Този развой стартира да се отключва след 40-те години.

35. Сетивата за усет и подушване понижават

Вкусовите и обонятелните рецептори последователно стартират да губят силата си с напредването на възрастта. Нараняванията на главата, както и увреждането на нервите, болести като паркнисон и алцхаймер също могат да доведат до продължително увреждане на обонянието.



36. Поява на мозъчна мъгла

Мислите ни стартират да стават по-мътни, по-трудно се хокусираме върху избрана тематика. Тази мозъчна мъгла може да се дължи на стрес, отмалялост, меланхолия, дисбаланс на кръвната захар и хормонални промени.

37. Промени в растежа на косата

При мъжете може да се появи окосмяване в общите зони са гърба, носа и ушите. И това е по този начин, тъй като мъжете не престават да създават тестостерон до 70-те си години. Когато става дума за дами, това най-често се демонстрира под формата на окосмяване по лицето, защото равнищата на естроген понижават и тестостеронът стартира да взема превес.

38. По-малко изпотяване

Ето и една позитивна смяна! След 40-те подмишниците остават сухи през множеството време. Единственото огромно изключение от това общо предписание е, когато дамите са в менопауза или перименопауза, когато ще се потят поради горещи талази.

39. Устойчиви сте на елементарна простуда

Един главен плюс на застаряващата имунна система е, че до момента в който достигнете междинна възраст, тялото ви ще е било изложено на мраз и други сходни вируси толкоз доста пъти, че ще е придобило натурален имунитет. Разбира се, това не може да се каже за всички типове простуда и сигурно не за грипа. И въпреки всичко да изкарате цяла зима без хрема е ужасно!

40. Самочувствието се усилва

Тази характерна смяна нормално се случва по-често при дамите. Проучване, направено през 2017 година от маркетинговата организация SuperHuman, откри, че 67% от дамите над 40 години се усещат по-уверени, в сравнение с десетилетие по-рано. Много дами откриват, че когато доближат 40-те си години, най-сетне се усещат удобно в личната си кожа.



Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР