След 36 дни край скалите и няколко неуспешни опита за

...
След 36 дни край скалите и няколко неуспешни опита за
Коментари Харесай

Корабът Вера Су вече е на варненското пристанище

След 36 дни край скалите и няколко несполучливи опита за спасяването му, късно нощес корабът " Вера Су " беше изтеглен от местността " Яйлата " и към този момент е в акваторията на пристанище Варна, заяви " Булфото ".

16 минути след среднощ плавателният съд беше изтеглен, като авансово него бяха източeни последните количества емулсия, останали от наводнения товар.

По пътя към Варненския залив " Вера Су " беше теглен от три влекача.

Очакваше се корабът да стигне по-бавно до варненското пристанище - за 16-18 часа, само че поради удобните атмосферни условия времето е било кратко.

Засега не е ясно каква ще бъде ориста на " Вера Су ", само че той ще остане на пристанището и се чака се притежателят да излезе с решение дали се отхвърля от него.

Междувременно би трябвало да бъде анулирано и бедственото състояние в местността " Яйлата " оповестиха от община Каварна.



След като се уверим, че всички служби, ангажирани в интервенцията, към този момент са напуснали региона, ще анулира моята заповед, съобщи за Българска телеграфна агенция кметът Елена Балтаджиева.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

С привършване на дейностите по разтоварване и обезопасяване на кораба е отстранен рискът от замърсяване на морските води в региона на Защитена околност Яйлата, а с това и рискът за здравето и поминъка на хората от района. Това оповестиха и от Министерството на околната среда и водите.

 Снимка: BulFoto

Служебният министър се обръща с благодарност към всички участници в избавителния екип. Те реализираха един комплициран проект в 9 стъпки, изпълнен с хирургична акуратност, и направиха по този начин, щото обвиняванията към страната и морската общност да отпаднат. Такава интервенция в тъмната част от деня може да се извърши от малко на брой в света, показват от министерството.

 Снимка: BulFoto

Министър Личев е упълномощил правене на лист на участниците в избавителната интервенция, с цел да бъдат препоръчани за държавна респект.

Вижте всички фотоси ТУК>>>

Той изрича благодарност към наблюдаващите екипи на Министерство на околната среда и водите, които в продължение на месец работиха в непрестанен режим при нелеки условия за следене на положението на водите в Черно море.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР