След 30 месеца секретни разработки и експерименти основаната в Сан

...
След 30 месеца секретни разработки и експерименти основаната в Сан
Коментари Харесай

Вълшебна шапка за ума крои Илон Мъск

След 30 месеца секретни разработки и опити учредената в Сан Франциско през 2016 година от Илон Мъск компания Neuralink показа на света новаторска технология, свързваща мозъка с компютър. Канадско-американският инженер, откривател, бизнесмагнат, вложител и не на последно място милиардер заяви, че дружно с екипа му възнамеряват да стартират клинични изпитвания върху хора. Все отново добре е да се обясни какво съставлява тази революционна концепция и дали упованията за реализирането й в действителност имат късмет.

Дейността на особено учреденото от неуморния бизнесмен съдружие е ориентирана към основаването на вградени интерфейси, чиято цел е да съедини човешкия разум с машина. Креативните сътрудници на Мъск към този момент имат в актива си чип №1, предопределен точно за консолидираното му в мозъка, както и приложение за смарт телефон, което да го ръководи и управлява. В бъдеще 48-годишният началник на SpaceX, Tesla Motors, SolarCity и редица други свръхуспешни световноизвестни планове не изключва и стартирането на " магазин за приложения на мозъка ". А крайната му супер амбициозна цел е да обезпечи цялостна симбиоза на индивида и изкуствения разсъдък (ИИ).

Хората най-сетне ще получат късмет безусловно да се слеят с компютрите, само че това няма да е наложително, единствено в случай че го желаят, прецизира изобретателят.

Само допреди месец съвсем нищо не се знаеше за резултатите от работата по начинанието, духовито наречено от специалисти " вълшебна шапка за мозъка ". Вече е ясно обаче, че активността на Neuralink, в която се трудят близо 90 души, е финансирана със 158 милиона $, от които две трети са вложени персонално от Илон Мъск.

На пръв взор обяснението за какво в действителност го прави е много хуманно, разумно и се свежда до няколко опорни точки. Онкологични болести, инсулт или инфаркт постоянно провокират разстройства на умствената активност, които може да доведат до деменция, признаци на Паркинсон, Алцхаймер и други За страдание съществуват и значително вродени умствени недъзи, добити вследствие на трагичен случай или необясними, само че нерядко срещани патологии. В Neuralink считат, че лекуването на сходни премеждия е допустимо благодарение на... чип.

Човешкият мозък има лимбична система, отговаряща за първичните потребности, стремежи и страсти. Има и моторна кора, от която зависи мисловният развой. Като допълнение към тях от компанията на Мъск се стремят да основат дигитален пласт на " свръх разсъдък ". Хората към този момент са осведомени и сносно работят с нещо сходно с помощта на компютъра и смарт телефона, само че скоростта на взаимоотношението сред модерните софтуерни джаджи и мозъка съгласно специалисти към момента е много ниска. Това се дължи на доста условия, като най-разбираемото за необятната общност се свежда до обстоятелството, че по-голяма част от популацията на Земята употребява единствено два пръста, с цел да печата на клавиатурата на актуалните устройства. А бързината на информацията, постъпваща в мозъка, несъмнено е по-висока поради спецификата на действието на зрението. Обаче понижената пропускателна дарба ще лимитира опцията на индивида да се слее с ИИ.

Едва откакто се намерят решения на проблемите, свързани със болести, засягащи умствените ни качества, ще се премине към търсенето на ключа за проблема по екзистенциалната заплаха на умните машини, счита Мъск.

Нашият мозък е формиран от към 100 милиарда кафези - неврони, кои имат доста комплицирани форми. Общо взето, те се съединяват в огромна мрежа благодарение на синапс. В точките, където се свързват, предават един на различен информация, употребявайки химични сигнали, наричани невромедиатори, появяващи се вследствие на подтик, прочут като " капацитет на действието ". Щом клетката получи задоволително невромедиатори от един тип, се задейства верига от реакции, водещи към възникването на капацитета на действието, създаващ ток, разпространяващ се от неврона, който може да се открие, в случай че до него се сложи електрод. А това ще разреши информацията, предоставена на невроните, да бъде записана.

Всичко, което човек усеща, чува, усеща и мисли, е капацитет на действието, т.е., жестоко казано, всичко се свежда до прояви на неврална интензивност. Целта на Neuralink е тези импулси да се записват и подтикват по-добре, в сравнение с това е допустимо с помощта на съществуващи способи, без сериозна хирургическа интервенция.

10 пъти по-тънки от косъм

Компанията на Мъск е основала чип №1 с размери 4х5 мм с 1024 електрода, като капацитетът му разрешава количеството им да доближи 10 хиляди. Най-добрата система за стимулиране на мозъка на пациенти, страдащи от заболяването на Паркинсон, позволена от експертните служби на Съединени американски щати (FDА), борави с 10 електрода и е известна като Lead DBS.

Любопитно е, че дебелината на чипа на Neuralink е близо 10 пъти по-тънка от човешки косъм. А за имплантирането на толкоз фини електроди е изработен специфичен робот. Защото е нужна изключителна точност за присаждането им, другояче съществува голяма заплаха от щета на някой кръвоносен съд в мозъка. А автоматизираната машина " вижда " всичко през микроскоп и с акуратност до микрон вгражда електрода, заобикаляйки всевъзможни деликатни дребни места.

За задачата е належащо да се направи отвор в мозъка с диаметър 2 мм, който се уголемява до 4 пъти, като в прореза се слага чипът, а по-късно още веднъж се смалява до първичния размер. Но Мъск не прецизира по какъв начин тъкмо се случва това. Знае се обаче, че по този метод би трябвало да се вкарат 4 чипа, като от всеки под скалпа към ухото ще минават свръх тънки кабели, свързани към външно устройство, прикрепено зад слуховия орган. В тази високотехнологична джаджа ще има радиомодул Bluetooth и батерия. Обмяната на данни ще става благодарение на предавател. Самата система ще се ръководи благодарение на приложение за смарт телефон.

От Neuralink настояват, че създаването към този момент е тествана върху мишки и са направени близо 20 опита да се интегрират имплантите, като в 87% от случаите интервенцията е предходна сполучливо.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР