След 30-годишна възраст тялото ни започва да преминава през различни

...
След 30-годишна възраст тялото ни започва да преминава през различни
Коментари Харесай

10 неща, които се случват с тялото ни, след като навършим 30 години

След 30-годишна възраст тялото ни стартира да минава през разнообразни промени и някои от тях могат да бъдат изненадващи за нас. Например, макар обстоятелството, че към този момент сме по-мъдри, нашият мозък понижава размера си.  Вероятно сте забелязали, че се потите по-малко - това също е част от процеса на стареене. Ето какво тъкмо се случва с тялото ни след навършване на 30 години.
1. Мозъкът понижава размера си

Не, мозъкът ви не пораства с възрастта. Всъщност се случва тъкмо противоположното. В развой на стареене мозъкът се свива. След 30-годишна възраст той губи почти 50 000 неврони на на ден. Но няма причина за суматоха, тъй като тялото ни знае по какъв начин да се приспособява към измененията.
Установено е също, че размерът на мозъка понижава с възрастта със скорост от към 5% на десетилетие. Това се отразява най-много върху паметта и по-специално върху епизодичната памет.
2. Потите се по-малко
 Пет подценявани съвета за по-добро здраве Пет подценявани съвета за по-добро здраве
Живеем в извънредно натоварено всекидневие с доста стрес. Почиваме си все по-малко, храним се много нездравословно и това ни оказва вли...
Това е добра вест най-много за мъжете. Потните жлези (предимно тези под мишниците) се свиват с възрастта. В резултат на това те са по-малко чувствителни и понижават производството на пот.
3. Настивате по-рядко
Кихането, кашлянето и настинките като цяло се случват по-рядко, когато остареем. До достигането на междинна възраст имунният отговор става по-устойчив.
4. Вкусовите ви усещания отслабват
Усещането ви за усет може да избледнее с възрастта. Повечето хора губят част от вкусовите си рецептори, изключително след 60-годишна възраст. Ето за какво възрастните употребяват най-вече храни с високо наличие на захар и сол. Същото се случва и с обонянието.
 Състоянието на езика разкрива 14 болести Състоянието на езика разкрива 14 болести
В езика на индивида са закодирани признаци на кашлица, висока температура, жълтеница, главоболие и стомашни проблеми, които оказват помощ на ле...
5. Мускулната маса стартира да понижава

Един от най-изразените резултати на стареенето е загубата на мускулна маса и вследствие на това ставаме по-слаби. След 30-годишна възраст тя понижава с почти 3–8% на десетилетие. Този % е още по-нисък след 60-годишна възраст.
6. Метаболизмът ви се стабилизира
Изследователите допускат, че метаболизмът ни минава през стабилизация с възрастта и че най-критичният интервал за него е в интервала 50-60 години. След тази възраст следва развой на стабилизация. Това значи, че тежестта ви няма да претърпи огромни промени. Съответно ще ядете по-малко и ще изразходвате по-малко калории.
7. Емоционалното ви положение се стабилизира
Ако в тийнейджърските си години сте били прекомерно прочувствени, след 20-годишна възраст сте почнали интервал, в който сте се опитвали да докажете нещо на света. Но след 30-годишна възраст към този момент се чувствате по-уверени. Учените допускат, че платото за стабилизиране на личността, се случва сред 30 и 50-годишна възраст.
 Ето по какъв начин ще се промени тялото ви, в случай че спортувате по 30 минути на ден Ето по какъв начин ще се промени тялото ви, в случай че спортувате по 30 минути на ден
Ежедневната физическа интензивност е от значително значение за вашето здраве. Не е нужно да прекарвате часове наред във фитнеса, с цел да пос...
8. Ноктите ви порастват по-бавно
Д-р Уилям Бийн открива, че ноктите на младежите порастват най-бързо. С възрастта процесът се забавя. Тези промени евентуално се дължат на по-бавното кръвообращение.
9. Зъбите ви стават по-малко чувствителни

Вашите зъби също стават по-малко чувствителни и това се случва, тъй като дентинът (твърдата вътрешна тъкан) става по-устойчива с възрастта. Това води до спад в чувствителността на зъбите.
10. Чувствате се по-щастливи
Обикновено се усещаме най-добре в детството и това чувство последователно изчезва в тийнейджърските години. Остаряването се преглежда като интервал на спад във физическото и психосоциалното положение, само че откривателите в действителност са разкрили, че когато остареем, започваме да се усещаме по-щастливи и по-доволни.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР