След 2-годишно прекъсване, вследствие на пандемията от COVID-19, традиционното отбелязване

...
След 2-годишно прекъсване, вследствие на пандемията от COVID-19, традиционното отбелязване
Коментари Харесай

Фондация Българска памет почете загиналите български военни в Ново село, РСМ


След 2-годишно спиране, в резултат на пандемията от COVID-19, обичайното отбелязване на 6 май - Денят на храбростта и празник на Българската войска на Военния мемориал в Ново село, което Фондация Българска памет провежда, се възобнови, оповестяват от сдружението.

Близо 250 участници от България и Република Северна Македония се включиха в поклонението и поднасянето на венци на паметника „ Българийо, за тебе те умряха “. 

Сред формалните посетители, които насочиха своите приветствия, бяха н. прочие Ангел Ангелов - дипломат на Република България в Република Северна Македония, доктор Андрей Ковачев – член на Европейския парламент, кметът на Петрич - господин Димитър Бръчков и от името на доктор Милен Врабевски юрист Станислав Станев. 

С наличието си церемонията почетоха още инж. Костадин Стойков – депутат в 47-о Народно събрание, военните аташета на Гърция, Унгария, Италия, Англия и Съединени американски щати, общинският съвет на гр. Доспат. Във възпоменателната гала участваха също Националната гвардейска част на България, Духовият оркестър към НМУ „ Любомир Пипков “ – София, жители и възпитаници от България и Република Северна Македония.  

Заупокойната литургия в памет на падналите герои беше отслужена от отец Константин от Струмишката епархия.   От името на Министъра на защитата на Република България представителна гвардейска част постави венец за починалите български военни. Редица организации и представители на учебни заведения, измежду които Сдружение за Македонско-българско другарство, Битоля, НПГ „ Димитър Талев “, гр. Гоце Делчев,  СУ „ Йордан Йовков “, с. Рибново, Сдружение „ Цар Борис III ”, Охрид също отдадоха своята респект. 



Припомняме, че през 2006 година със средства и по самодейност на доктор Милен Врабевски и Фондация Българска Памет Военният мемориал бе възобновен и от изоставено гробище, през последните години мястото се посещава от хиляди, решили да се преклонят пред делото на падналите в отбрана на националните идеали български герои. Ежегодно доктор Врабевски финансира поддръжката на мемориала.   

От 2006 година до 2019 година, без спиране, на 6 май Фондация Българска Памет провежда военни и религиозни церемонии за отдаване на респект на починалите по бранните полета български воини. В него са намерили безконечен покой 71 български бойци от Единадесета Пехотна Македоно-одринска дивизия и Втора пехотна тракийска дивизия, починали в Балканската, Междусъюзническата и Първата международна война, произхождащи от всички области на днешна България и на отнетите с Ньойския контракт територии на Стара България. 



Българският боен мемориал в Ново село, Струмишко, е монумент с национално значение за Република България и Република Северна Македония, а самодейността цели уместно отбелязване на значими за нашата история събития и към този момент повече от 15 години е образец за последователност в отдаването на респект към героите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР