След 13 години прекъсване Националната олимпиада по орнитология на Българското

...
След 13 години прекъсване Националната олимпиада по орнитология на Българското
Коментари Харесай

След 13 години прекъсване Националната олимпиада по орнитология се завръща

След 13 години спиране Националната олимпиада по орнитология на Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) се завръща, научи Moreto.net.

Олимпиадата цели да разсъни интереса към птиците и природата във допустимо максимален брой младежи. Насочена е към възпитаници от 5 до 8 клас от цялата страна.

Първият кръг ще се организира на 16 април 2022 година от 10:00 до 18:00 часа в границите на 75 минути в комфортно за участниците време в платформата Kyoso. Желаещите да вземат участие би трябвало да се записват до 14 април 2022 година на следния линк:. Участието в олимпиадата е гратис.

Състезанието ще се организира в два кръга

За присъединяване във втория кръг ще бъдат поканени първите 20 възпитаници, посочили най-хубав резултат от първия. Те ще бъдат осведомени персонално от уредниците. За спечелилите от финалния кръг ще има специфични награди, подкрепящи интереса към орнитологията.

Олимпиадата се организира с поддръжката на Министерството на образованието и науката и неговите районни структури.

Инструкции за регистрация в платформата Kyoso HUB и записване за присъединяване в олимпиадата по орнитология може да намерите тук. В платформата може да се запишете и за предварителен тест, на който всеки може да ревизира знанията си за птиците и да добие ясна визия какво ще съставлява олимпиадата.

Всички искащи могат да се приготвят благодарение на следната предложена литература:

I. Актуален лист на птиците открити в България и техните публични научни наименования:

II. Определител на птиците от уеб страницата на Българско дружество за защита на птиците:

III. Литература от онлайн библиотеката на Българско дружество за защита на птиците ( ):

- „ На среща с птиците в България ”

- „ Помагало за ловеца: Птици ”

- „ Помагало за установяване и запазване на птиците в горите ”

- „ Пътеводител на Бургаските влажни зони за феновете на птиците и езерата ”

- „ Помощ на властелина на бурите ”

- „ Животът на лешоядите ”

- „ Сигурни зимовища за червеногушата гъска ”

IV. Онлайн издание на Червена книга на България: ( )

Олимпиадата по орнитология е една от най-значимите просветителни действия на Българско дружество за защита на птиците. Провеждана в интервала от 1999 година до 2008 година с поддръжката на Регионалните структури на Министерството на образованието и науката и с присъединяване от над 10 000 възпитаници от цялата страна. Опитът ни през годините демонстрира, че отличените възпитаници във финалните кръгове не престават да развиват своите ползи в областта на биологията и природозащитата. Някои от спечелилите от предходните издания към този момент са изявени учени и експерти в своята област, с редица значими триумфи в опазването на природата, многочислени научни изявления и национални и интернационалните самопризнания и награди.

Олимпиадата се провежда в границите на LIFE плановете: „ Животът на пеликана “, „ Нова вяра за египетския лешояд “, „ Земите и горите на орела “, „ Живот за сокола “, „ Сигурен прелетен път за червеногушата гъска “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР