След 12 години обещания и политически заигравки вдовишките добавки се

...
След 12 години обещания и политически заигравки вдовишките добавки се
Коментари Харесай

Близо 700 000 българи с вдовишки добавки

След 12 години обещания и политически заигравки вдовишките добавки се усилват - с малко, само че от сърце. Това ще стане от 1 юли и в идващите месеци не е изключено някои партии да стъпят на плануваното нарастване като платформа за евроизборите.

Вдовишките пенсии се водят добавки. Те се заплащат от 2011 година и до момента бяха в размер на 26,5% от пенсията на умрелия брачен партньор. От 1 юли 2024 година правото на добавката от пенсията или сборът от пенсиите, които е получавал умрелият брачен партньор, е в размер на 30 на 100 от идващия им се размер, написа Телеграф.

Тъй като добавката е функционалност от прихода на умрелия, актуализира се пенсията на умрелия и надлежно добавката също се усилва. Когато умрелият брачен партньор не е получавал пенсия, добавката се дефинира от пенсията или от сбора от пенсиите, на които умрелият е имал право по реда на наследствените пенсии, разясниха специалисти пред " Телеграф ". Наследствени пенсии нормално получават децата на умряли родители. Важно е да се знае обаче, че добавката не може да се получава дружно с наследствена пенсия от същия наследодател. Размерът може да е и над тавана, който е 3400 лева

Преживелият брачен партньор има право на наследствена пенсия 5 години по-рано от изискваната възраст за пенсиониране. Има опция и това да стане преди този период, в случай че е инвалид, а за такива се считат хората с 50 и над 50 на 100 неработоспособност.

679 515 са изплащаните вдовишки добавки у нас - надлежно това са хората, които най-вероятно ще дочакат нарастването - цифрата е променлива поради възрастта на получателите и болесттите, от които доста от тях страдат. По-голямата част от добавките се отнасят към пенсии за стаж и възраст - 598 239. Добавките към инвалидни пенсии пък са 66 888. 2318 са вдовишките добавки към пенсии на кооператори. 5470 са изплащаните от Национален осигурителен институт добавки върху пенсии от заработен стаж в чужбина или разбъркан подобен.

Средната възраст на вдовците е 77,1 години, а междинният размер на тази добавка сега е 153,48 лв.. Това значи, че парите им единствено по новото нарастване ще се вдигнат с 5,37 лева Отделно обаче размерът на пенсията на умрелия брачен партньор ще се вдигне с 11% по швейцарското предписание. Мъжете получават по-високи пенсии от дамите и надлежно вдовишките добавки, изчислени от техните пенсии, също са по-високи. В края на 2022 година вдовишката добавка при дамите приблизително е 160,15 лева, а при мъжете - 120,50 лева

Както при всяко оживление, обвързвано с планувани нараствания, има удовлетворени и недоволни. Първите, естествено, са тези, които получават добавки, макар че част от умрелите не са взимали или са взимали прекомерно малко парите, които им се поставят за старини и затова те са потънали окончателно. Има обаче и такива, които считат, че повдигането на добавките е безразсъдно.

На това мнение е Ася Гонева от КНСБ, съгласно която тази концепция е " изначално привнесена от парламентаристи, които са чули и видели някъде, само че нашата система е замислена като самостоятелни права ". Според Гонева в никакъв случай осигурителната вноска не е била изчислявана по метод, който дава опция за отклонени права, и следването на тази линия води до обезсмислянето на наследствените пенсии.

Дори в този момент, когато добавката е 26,5%, огромна част от размера на пенсията на наследодателя не е задоволителна, с цел да се платят наследствените пенсии, когато право на такива имат повече от едно лице, твърди Гонева.

Паралелно с плануваното нарастване идва и план за промени в наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, качен за публично разискване. Той планува понижаване на административната тежест за жителите при разпределяне на наследствена пенсия или вдовишка добавка. Причината обаче е протоколна - обвързвана е с неотдавна признати условия в Закона за електронното ръководство. Те плануват служителите по длъжностен път да си взимат данните, които са налични в регистрите. Така отпада нуждата от даване на уверение за наследници и документи за родители. Промяната влиза в действие от 31 март.

Пенсиите ще се изплащат от 7 март, компенсациите за бременност и раждане и за развъждане на дете ще бъдат преведени още на следващия ден, оповестиха от пресцентъра на Националния застрахователен институт (НОИ).

Изплащането на пенсиите през март т.г. посредством пощенските станции ще стартира на 7 март (четвъртък) и ще приключи на 20 март (сряда). Преводите на сумите за мартенските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат осъществени на 7 март 2024 година, прецизират от Национален осигурителен институт.

Датата за погашение на компенсациите за безработица през идния месец е 15 март (петък).

Броят на пенсионерите към януари 2024 година е 2 039 218, или с 8083 (0,4%) повече по отношение на първия месец на м.г., оповестиха от Национален осигурителен институт на 15 февруари. Средният месечен размер на пенсията на един пенсионер за януари 2024 година е 825,94 лева В съпоставяне със същия месец на 2023 година междинният размер е по-висок с 93,42 лева (12,8%), показаха тогава от Национален осигурителен институт. Средният месечен размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст на един пенсионер за януари т.г. е 908,80 лева, по-висок със 105,02 лева (13,1%) спрямо януари 2023 година

Пенсионната политика се базира на допусканията за осъвременяване на размерите на пенсиите според настоящото законодателство (11 на 100 за 2024 г.), като вследствие на това за 2024 година разноските за пенсии по бюджета на ДОО нарастват с 2440,8 млн. лева по отношение на закона за 2023 година През 2025 година и 2026 година тези растежи по отношение на миналата година са надлежно 2198,8 млн. лева и 1617,1 млн. лева

През 2025 година и 2026 година е планувано размерът на оптималния застрахователен приход за всички обезпечени лица да се усили надлежно до 4130 лева и до 4430 лева.;
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР