След 10 месеца интензивно търсене учени в Мексико откриха най-голямата

...
След 10 месеца интензивно търсене учени в Мексико откриха най-голямата
Коментари Харесай

Водолази откриха най-голямата в света подводна пещера, а тя се оказа пълна с тайни на маите

След 10 месеца интензивно търсене учени в Мексико откриха най-голямата в света подводна система от пещери. Мястото се оказа „ страна на чудесата “.

Простирайки се на невероятните 347 км, този потънал лабиринт е не просто знамение на природата, а значима археологическа находка, която може да разкрие някои от тайните на изгубената цивилизация на маите.

„ Тази голяма пещера съставлява най-значимия подводен археологически обект в света “, споделя подводният археолог Гилермо де Анда от Националния институт по антропология и история на Мексико.

„ Тук се съдържат повече от 100 археологически подтекста, измежду които доказателства от първите заселници в Америка, изключителна фауна и несъмнено, цивилизацията на маите. “

Пещерата Сак Актун, Мексико. Herbert Meyrl/GAM

Де Анда оглавява „ Големия воден план на маите “ (Great Maya Aquifer Project) или GAM, изследователско изпитание, което от десетилетия изследва подводни пещери в мексиканския щат Куинтана Роо, който се намира на карибското крайбрежие на полуостров Юкатан.

Регионът съдържа 358 подводни пещерни системи, представляващи към 1400 километра наводнени със сладка вода тунели, скрити под повърхността.

Jan Arild Aaserud/GAM

Миналата седмица измежду всички пещерни системи се открои „ нов водач “. Нарича се Сак Актун и е толкоз огромен, че в началото е считан за две разнообразни пещерни системи.

Досега се смяташе, че системата наречена Dos Ojos (Две очи) и разпростряла се на 93 км е нещо настрана от Сак Актун, само че след 10 месеца интензивни изследвания и гмуркания в този момент се откри, че в действителност става дума за една гигантска пещера.

„ Бяхме доста близо на няколко пъти. Понякога бяхме на метри от установяването на връзка сред двете пещерни системи “, споделя Робърт Шмитнер, шеф интервенции в GAM пред мексиканския вестник El Pais. “Беше като да следваш вените в човешкото тяло. Лабиринт от пътища, които от време на време се сливат, различен път се разделят. Трябваше да сме доста деликатни. “

Усилието обаче се връща и в този момент, съгласно разпоредбите за пещерите, Сак Актун гълтам Две очи (и някогашната й дължина), което значи, че с дължина от 347 км Сак Актун става най-голямата известна подводна пещера в света, задминавайки досегашния рекордьор системата Окс Бел Ха – също в Куинтана Роо и с дължина 270 км.

Търсенето, несъмнено, продължва. Сак Актун може да се окаже даже още по-голяма, тъй като откривателите подозират, че може да се окаже обвързвана с три други подводни системи.

Herbert Meyrl/GAM

Гмуркането естествено няма за цел единствено да откри дълбочината на водата: видео и фотоси демонстрират огромно количество непокътнати артефакти от времето на маите.

Научният резултат от откритието може да се окаже толкоз огромен, колкото и самата пещера.

„ Документирали сме повече от 100 археологически детайли: остатъци от от дълго време изчезнала фауна, ранни хора, археология от Маите, керамика, гробове на Маите “, споделя де Анда пред мексиканските медии.

„ Това е тунел на времето, който те придвижва до 10 000 – 12 000 години обратно. “

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР