След 10 години един от най-великите снукър играчи в историята

...
След 10 години един от най-великите снукър играчи в историята
Коментари Харесай

След 10 години Нийл Робъртсън отново е шампион в "Мастърс"-а с български привкус

След 10 години един от най-великите снукър играчи в историята и най-великият занаятчия на щеката отвън Англия Нийл Робъртсън още веднъж завоюва " Мастърс " - най-престижният и важен шампионат отвън ранкинг системата. Гръмотевицата от Австралия съкруши с 10:4 Бари Хоукинс и подвигна за повторно в блестящата си кариера бленувания от всички и извънредно хубав трофей, носещ името на починалия троент първенец Пол Хънтър.

Рефер на финала беше българката Десислава Божилова, която за първи път в прогресиращата си кариера получи достойнството да бъде третият човек край зеленото сукно в шампионат от " Тройната корона ".

За всички почитатели на снукъра изглеждаше необичайно по какъв начин състезател с осанката и реномето на Нийл Робъртсън има единствено по един успех в два от трите шампионата, формиращи " Тройната корона " - международното първенствво и " Мастърс ". И до момента в който за проблемите му в " Крусибъл " можеха да се намерят оправдания в неповторимия дълъг формат на шампионата, то за " Мастърс " справедлива причина нямаше.

Левичарят от Мелбърн завоюва купата през 2012 година с триумф над Шон Мърфи с 10:6, а през 2015-а за последно преди през днешния ден бе достигал финала, като в него още веднъж се изправи против Магьосника, само че бе победен с 2:10. Сега Робъртсън се трансформира в едвам десетият човек в историята на шампионата, провеждащ се от 1975-а насам, който го печели повече от един път. Той има към този момент два триумфа, с колкото може да се похвалят Марк Уилямс (който имаше два снукъра преднина в решителния фрейм на полуфинала точно против Нийл), Джон Хигинс и Алекс Хигинс.

С по 3 купи от " Мастърс " са гореспоменатият Пол Хънтър, Стив Дейвис, Клиф Торнбърн и Марк Селби, а Стивън Хендри има 6, пет от които извоювани поредно сред 1989-а и 1993-а. Естествено, водач по брой трофе е Рони О`Съливан със 7, последната извоювана през 2017-а във финала с Джо Пери.

За Бари Хоукинс това е втори изгубен двубой за купата в " Мастърс " след пагубното му проваляне с 1:10 през 2016-а от Рони О`Съливан. В историята с два неуспеха в последната фаза на шампионата също са Кен Дохърти и Майк Халет.

В самия край Робъртсън пое надзор след 2:2 и се отдръпна на паузата след първия период с задатък от 5:3, като във втория фрейм бе направил първия за финала сенчъри брейк от 105. Левичарят от Мелбърн поддържаше задатъка си от две партии, до момента в който не прави 68 на една щека за 7:4, а впоследстиве и 8:4 в оспорван сегмент без огромни точкови серии.

Вторият сенчъри брейк бе и тотално почистване на стойност 114 в актива на Гръмотевицата от Австралия и той към този момент докосваше трофея " Пол Хънтър " при 9:4. Хоукинс не записа точка и в идната партия, а Робъртсън с впечатляващ брейк от 76 узакони купата си.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР