Слави е дзен с “Харли. От доста време той вкара

...
Слави е дзен с “Харли. От доста време той вкара
Коментари Харесай

Дългия спешно трябва да порасне

Слави е дзен с “Харли ”. От много време той вкара в речника си и интензивно употребява думи като правдивост, храброст, състрадание, почитание, честност, чест, честност, самоконтрол, което го прави почитател на правилата на бушидо, а в това време е и характерен, несклоняем балкански родолюбец. Той е умиротворител с катана. Само враговете го схващат само като чалгар, за другите е комплицирана, многопластова персона. Едно е несъмнено обаче - Слави не е политик. На процедура той е праволинеен въстаник с идея, който желае да се включи в игра, която може да се играе единствено посредством изкуството на компромиса. 

Всички тези неща са значими, тъй като единствено след дни Слави Трифонов ще получи мандат за сформиране на държавно управление и би трябвало да е наясно какво да прави с този лист хартия. А

 

превръщането на въстаник с идея в въстаник с власт

 

е филм, който до момента не сме гледали.

Слави постоянно се е управлявал от правилото: “Прави каквото би трябвало, пък да става каквото ще ”. Само дето за никого не е ясно какво би трябвало да се направи - да се предложи кабинет, или да се пасува с концепцията да се върви към нови избори, където картите може да са по-добри. 

За всички май към този момент е ясно, в това число и за апологета на Бойко Георги Марков, че държавно управление на ГЕРБ - с Борисов отпред или без него, не намира поддръжка при по този начин раздадените мандати. Затова ще пристигна ред на Слави и той ще направи това, което би трябвало.

Преди 4 април Трифонов споделяше: “Осъзнавам отговорността, съзнавам следствията ”, само че надали е вярвал, че след 4 април ще прави държавно управление. Ако четете, слушате или гледате деликатно, няма по какъв начин да не сте забелязали вълната от “експертни ” отзиви, които през последните дни изясняват, че Слави Трифонов няма нито капацитет, нито хора, нито кой знае какви хрумвания, с две думи - той е безусловно некадърен да ръководи. Че единствено като се завърти из коридорите на Партийния дом/Народно заседание, и свят ще му се завие. Че да управляваш шоу от тенекиения замък в “Левски Г ” е едно, а да скалъпиш настояща власт е напълно, напълно друго. И до момента в който бъркат врящия котел, всички заедно предсказват бърз и незнаен завършек на 45-ото Народно събрание, като паралелно с упреците за некадърност вменяват и “страх от нови избори “, който сковава сърцата на Има Такъв Народ и така нататък

Факт е, че дори 

 

в “Има подобен народ ” има настроения за бърз преход към нови избори

 

Те са обусловени от резултатите на изборите, които демонстрираха, че е почнал електорален теч от ГЕРБ към Има Такъв Народ и този теч от 320 000 гласа надали може да бъде запушен за три месеца. Щом обстановката е такава, при нови избори е напълно обикновено да чакаме по-висок резултат за Има Такъв Народ, т.е. Слави ще бъде още по-близо до чиста победа.

Всичко евентуално е тъкмо по този начин. Само дето в уравнението “нови избори ” има още един куп незнайни, които могат да трансформират общата картинка. Ако патриотите намерят допирни точки, те ще влязат в Народно събрание. Ако Васил Божков най-сетне види какъв брой коства, елементарно може да потърси действителен сътрудник с действителна добавена стойност, с който би могъл да се преметне през парламентарната преграда. Видяхте ли резултата на “Възраждане “ - напълно дребен напор и те ще станат парламентарна мощ. 

Против опит за сформиране на държавно управление и " за " нови избори бе и Николай Радулов, който се отхвърли в последния миг да стане народен представител от Има Такъв Народ. Защо е срещу - " тъй като по този начин ще излъжем гласоподавателите ", тъй като това държавно управление ще бъде подкрепено от партиите на статуквото. В случая Радулов постави знак за тъждество сред коалиция и поддръжка, и не беше прав. Все едно може да забраниш на някого да те обича? Той очевидно е за избори до дупка - " да опитаме още веднъж и още веднъж ". 

 

А по какъв начин ще се държат тези нови политици в Народно събрание - един господ знае 

 

Всеки обаче знае, че когато палитрата е прекомерно пъстра, пазарлъкът в Народно събрание става прекомерно комплициран, а възможната нова власт - прекомерно нестабилна. Тези, които виждат повече непоклатимост след предварителни избори, могат да бъдат разочаровани.

Заради всичко това пред Слави и Има Такъв Народ има и различен вид - да предложат държавно управление. Слави може да направи това. Приказките, че в Има Такъв Народ няма хора, които да вземат властта, са типично герберски злословия, които допускат, че когато се сменя властта, е наложително да стартира поголовна чистка из администрацията и така нататък Това не е по този начин. Когато ГЕРБ пристигна на власт през 2009-а, също нямаше капацитет, само че усвои властта за относително малко време, тъй като всяка власт се крепи на несменяемата администрация.

По-важният знак, който се видя на хоризонта след изборите, е, че държавното управление на Има Такъв Народ, с какъвто и да е състав (най-вероятно без Слави) 

 

елементарно може да откри поддръжка в парламента 

 

Българска социалистическа партия заявява, че ще поддържа кабинет на Слави Трифонов. “Ако предложи кабинет, ние ще дадем гласове ”, сподели Корнелия Нинова. “Движението за права и свободи e готово да поддържа кабинет на новите партии в идващия парламент, без да взе участие в него ”, безапелационен бе Мустафа Карадайъ. Не знам за какво, само че “Демократична България ” и “Мутри вън “ се водят естествени сътрудници на Слави, някои от тях към този момент се самопредложиха за министри. Т.е. получава се по този начин, че държавното управление на Слави би могло да събере с лекост голяма поддръжка от всички партии в Народно събрание без ГЕРБ. Че то и Бойко даде обещание 20 гласа за новата власт. Мишо Константинов даже предвижда поддръжка от 240 гласа.

Големият въпрос е

 

по какъв начин, по дяволите, се ръководи в такава обстановка

 

Как Има Такъв Народ ще прокарва управническите си хрумвания, при положение че във всеки миг някой може да се фръцне и да отдръпна поддръжката си. Достатъчно мощен афродизиак ли е властта, че най-малко две огромни партии “да поддържат, без да вземат участие “ дълго време? 

Да. Хиляда пъти - да. Всеки политик прагматик би ви обяснил, че е по-добре врабче в ръката, в сравнение с сокол в небето. Да де, само че Слави още не е политик. “Властта, парите и славата са за този, който не ги ще ”, споделяше Слави. Мъдра мисъл, която обаче не отговоря на въпроса какво ще прави Има Такъв Народ. 

Ясно е какво ще прави Има Такъв Народ, в случай че дните на 45-ото Народно събрание са преброени - ще се опита да промени Изборния кодекс. Да приключи оня референдум, който Слави инициира и на който не доближиха 0.2%, с цел да имаме мажоритарна изборна система, същинско наложително гласоподаване и държавна дотация за партиите от 1 лева Сега сигурно Има Такъв Народ ще внесе промени в тази тенденция още в първия ден на новия парламент. Освен това гласуването с машини, което на 4 април даде 25% от вота, ще измести тотално хартиеното. 

Преди изборите Слави направи един диалог с почитатели. По едно време се сети, че до него е Тошко Йорданов, и се засмя: “Ти си зам.-председател, аз съм ръководител. Хахаха. Представяш ли си? ” Луда работа, в действителност. Проблемът е, че никой не знае какъв брой време ще му би трябвало на Слави, с цел да свикне с мисълта, че е политик. Дългия би трябвало да пораства бързо, другояче крахът ще е тежък.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР