Слънцето винаги се движи и експлодира, а това постоянно изпраща

...
Слънцето винаги се движи и експлодира, а това постоянно изпраща
Коментари Харесай

Технологичният хаос, който ще погълне планетата при мощна слънчева буря

Слънцето постоянно се движи и експлодира, а това непрекъснато изпраща слънчева сила към Земята. В един елементарен ден голямата му слънчева сила се отклонява, без да предизвиква огромни вреди. Но понякога Слънцето изпраща толкоз мощна стихия, че може да раздра магнитните полета на Земята, написа „ Бизнес инсайдер “.


Ако сходна стихия се случи на следващия ден, тя ще провокира софтуерен безпорядък, който може да " сковава стопанските системи и да заплаши сигурността и поминъка на хората по света ", съгласно НАСА.

Нашето слънце става все по-неспокойно преди 20-годишния пик на интензивността си, което значи, че има по-голям късмет мощна слънчева стихия да доближи Земята през идващите години, настояват специалисти пред „ Инсайдер “. А ние в никакъв случай не сме били по-уязвими.

Силна стихия е по-вероятна през идващите години

Три разнообразни слънчеви събития могат да изпратят високоскоростни частици, които да разклатят магнитните полета на Земята: слънчеви изригвания, коронални дупки или изхвърляне на коронална маса (CME) - големи детонации на Слънцето. Ако се сблъскат със Земята с задоволителна мощ, те могат да раздерат йонизирания пласт на Земята, който ни защищава от най-лошото галактическо време. Това може да отвори вратата за прекосяване на повече заредени частици.

" Говорим за събитие, което се случва един път на 100 години ", споделя Матю Оуенс, професор по галактическа физика в Университета в Рединг. Този вид мощна геомагнитна стихия може да се случи когато и да е. Но тя става по-вероятна по време на пика на слънчевата интензивност, който се случва на всеки 11 години, когато линиите на магнитното поле на Слънцето стават по-заплетени. Това напрежение усилва вероятността слънцето да сътвори повече слънчеви петна, повече CME, повече слънчеви изригвания и повече коронални дупки. Всичко това усилва вероятността да се случи събитие, което се случва един път на век. То може да аргументи спирания на електрозахранването тук, на Земята.

Никога до момента не сме били по-уязвими за мощни стихии

Най-силните геомагнитни стихии са регистрирани преди появяването на интернет и големите флотилии от спътници, които виждаме през днешния ден. Колкото повече разчитаме на инфраструктурата, толкоз по-уязвими сме от нейните повреди.

Събитието Карингтън от 1859 година нормално се счита за най-мощната слънчева стихия, записана в миналото. Но защото е имало доста малко инфраструктура, която да я прекъсне, тя е предизвикала относително малко вреди. Въпреки това тя е била трагична: телеграфните оператори са получили токови удари от оборудването си, а в телеграфните станции са избухнали пожари, тъй като токовете, генерирани от бурята, са минали през жиците.

Друга забележителна стихия се случва през 1989 година Въпреки че тази стихия е по-малко мощна, тя е по-разрушителна - по това време сме почнали да разчитаме повече на електропреносните мрежи и световните връзки. Електрическата вълна провокира необятно публикувано спиране на електрозахранването в Квебек, което продължи 12 часа и извади от строя късовълновото радио.

Канадците се притесняваха, че Съветският съюз заглушава радиосигналите в Русия - неразбирателство, което можеше да бъде рисково по време на Студената война. За благополучие тези събития не продължиха да ескалират.

От 90-те години на предишния век насам зависимостта ни от връзките, спътниците, електропреносните мрежи и другата сериозна инфраструктура набъбна експоненциално.

Според НАСА, в случай че сходна стихия се случи през днешния ден, светът може да чака широкомащабни спирания на електрозахранването, извеждане на спътници от орбита и нарушение на работата на сериозни информационни мрежи.

Защо учените се тормозят от идващия безоблачен пик

В момента слънчевата интензивност се усилва и учените са изключително загрижени за продължаващия безоблачен цикъл. Очаква се този цикъл да бъде относително сдържан - само че той към този момент е по-активен от предходния цикъл. Това значи, че Слънцето може да стане по-активно, в сравнение с е било през последните две десетилетия.

Друг фактор, съгласно професора по космонавтика Вершарен, е, че магнитните полета на Слънцето също са ориентирани на юг. Това значи, че заредените частици, които слънцето изпраща, е по-вероятно да носят магнитен заряд, противопоставен на земното магнитно поле, сподели той. Това може да даде на частиците по-голям късмет да обхванат през защитните сили на Земята.

Все още е доста допустимо стихия, която се случва един път на столетие, да пропусне този безоблачен цикъл. Но това не значи, че ще бъдем в сигурност.

" С всеки безоблачен цикъл ние ставаме все по-зависими от технологиите. Това, което един междинен цикъл би провокирал във връзка с въздействието върху галактическото време преди 20 години, е доста по-малко от това, което един междинен цикъл би провокирал във връзка с въздействието върху галактическото време в този момент ", споделя професор Оуенс.

Не е наложително една стихия да е от ранга на Карингтън, с цел да има необятно публикувани последствия, споделят двамата специалисти. Сегашният безоблачен цикъл към този момент провокира безпорядък. Мощни слънчеви изригвания са причинявали радиопрекъсвания, които могат да нарушат полетите на дълги дистанции над полюсите.

SpaceX, компанията на Илон Мъск, също загуби 40 спътника Starlink, тъй като слънчева стихия провокира разширение на атмосферата, което усили съпротивлението на спътниците и ги накара да изгорят, преди да могат да бъдат употребявани. Всички тези типове резултати могат да имат " огромно финансово влияние ", споделя Вершарен.

Учените се надпреварват с времето Очаква се сегашният цикъл да доближи своя пик към 2025 година Но до тогава няма да има проблеми, сподели Вершарен.

Дотогава страните с по-висока географска широчина, като Съединени американски щати, Канада, Швеция и Обединеното кралство, би трябвало да бъдат изключително внимателни - колкото по-висока е географската широчина на страната, толкоз по-уязвима е тя от слънчевото време.

Все отново има способи да се смекчат най-тежките стихии. При навременно предизвестие операторите могат да вкарат ограничения за отбрана на инфраструктурата от най-лошия резултат на слънчевите стихии. Например, те могат да изключат стратегически електропреносните мрежи, да пренасочат самолети или да реалокират спътници.

Учени като Вершарен и Оуенс в този момент се надпреварват да схванат какво прави слънчевите стихии по-силни, с цел да могат да подобрят нашите съвременни системи за предизвестие.

Европейската галактическа организация желае да изстреля спътника Vigil, който ще се движи зад Слънцето, с цел да открива евентуално рискови слънчеви петна и коронални дупки дни преди те да попаднат в полезрението на Земята.

" С комбинацията от по-добро прогнозиране, по-добро схващане на галактическото време и нараснало внимание, изключително от страна на частния бранш, който в този момент се развива в галактическото пространство, тези неща би трябвало да могат да се избегнат ", споделя Вершарен. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР