Слънцето увеличава активността си, както се очакваше, и се доближава

...
Слънцето увеличава активността си, както се очакваше, и се доближава
Коментари Харесай

Слънцето се доближава към пореден максимум на активност

Слънцето усилва интензивността си, както се очакваше, и се приближава до следващия най-много, заяви Юнивърс тудей.

Само за 24 часа - на 5 и 6 май има три изригвания на Слънцето със мощ X1.3, X1.2 и X4.5. Те бяха регистрирани от Обсерваторията за слънчева динамичност на НАСА. 

The Sun is increasing its intensity on schedule, continuing its approach to solar maximum. In just over a 24-hour period on May 5 and May 6, 2024, the Sun released three X-class solar flares measuring at X1.3, X1.2, and X4.5..

Please repent!
— Trevis Dampier Ministries (@TDMinistries2)
Не е елементарно да бъде планувано по кое време стартира слънчевият най-много, а от време на време това се удостоверява едвам откакто настъпи. Според Центъра за прогнозиране на галактическото време (SWPC) на Националното ръководство по проучване на океаните и атмосферата (NOAA) слънчевият най-много евентуално ще настъпи от май 2024 година до началото на 2026 г. 

Слънцето минава през цикъл на висока и ниска интензивност почти на всеки 11 години, който се дефинира от магнитното му поле. Сигнал за нея са честотата и интензивността на слънчевите петна на повърхността. Слънчевите изригвания са детонации на Слънцето, при които се освобождават мощни прояви на сила и радиация, идващи от магнитната сила, обвързвана със слънчевите петна. Колкото повече са слънчевите петна, толкоз по-голям е капацитетът за изригвания.

Изригванията се класифицират въз основа на система, сходна на скалата на Рихтер за земетресенията, която разделя слънчевите изригвания съгласно тяхната мощ. Клас Х е най-интензивната категория изригвания, а най-малките са клас А, следвани от B, C, M и по-късно X. Всяка писмен знак съставлява 10-кратно нарастване на енергийния поток. Така че Х е 10 пъти повече от М и 100 пъти повече от С. Числото, което следва буквата, дава повече информация за нейната мощ. Колкото по-голямо е цифрата, толкоз по-силно е изригването.

What the beginning of Solar Maximum looks like, from a solar flare point of view.
— Harlan Thomas (@theauroraguy)
Изригванията са най-големите избухливи събития в нашата Слънчева система. Те се виждат като ярки области на Слънцето и могат да продължат от минути до часове. Обикновено виждаме слънчевите изригвания по фотоните (или светлината), които те отделят и които са с друга дължина на вълната. Понякога, само че не постоянно, слънчевите изригвания могат да бъдат съпроводени от изхвърляне на коронална маса, при което великански облаци частици от Слънцето изхвърчат в космоса.  Ако имаме шанс, тези заредени частици провокират полярни сияния на Земята, без да обиден електрическите мрежи или спътниците.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР