Слънце, плаж, море – лятото е дългоочаквано време за мнозина,

...
Слънце, плаж, море – лятото е дългоочаквано време за мнозина,
Коментари Харесай

Летните алергии могат да бъдат контролирани

Слънце, плаж, море – лятото е дълго чакано време за мнозина, само че за хората с алергии несъмнено е много сложен сезон, изключително за тези с нетърпимост към полени или избран тип храни, които изобилстват тъкмо през топлите месеци. През най-горещото време на годината се усилват и проблемите, свързани с разнообразни възпаления и свръхчувствителност, предизвикващи отичане, кихане и сърбящи очи.

Макар алергиите да подлежат на надзор, някои не са по никакъв начин безобидни, по тази причина е значимо да обръщаме внимание на знаците, които тялото ни дава. Ето какво още е добре да знаем за летните алергии.

 

Какво ги предизвиква и какви са признаците?

 

Драстичната смяна в температурите – от студено към горещо – е идеална почва за алергиите. През лятото влажността е по-голяма, заради което гъбичките от земята, растящи върху мъртва трева и листа, се усилват и предизвикват някои алергии. 5-6 са най-честите причинители на летните алергии, които могат да имат най-различни проявления.

Един от тях е цветният прашец, който се носи във въздуха през всеки сезон. Ако в края на пролетта той се образува от тревите, през лятото приказваме за полените на плевелите, поради които доста хора стартират постоянно да кихат, появяват се мощна хрема, раздразнение и зачервяване на очите и други Макар полените да не могат да се избегнат изцяло, експертите поучават да не употребяваме вентилатори, да не се тича навън в дните с доста изсъхнало, топло и прохладно време, косата да се измива преди лягане, с цел да не се придвижи прашецът в леглото, да се перат облеклата, с които сме били денем.

Някои хора могат да се окажат алергични към сезонни плодове или ядки – в случай че ненадейно им се появи сърбеж към и в устата, устните и езика, в случай че се получи отичане вследствие на поглъщането на някои от най-силните храни алергени като бадеми, орехи, фъстъци, череши, праскови, сушени сливи, ягоди, малини и други Симптомите включват дрезгавост, затруднено дишане, астма. Ако човек подозира, че може да е алергичен към някоя храна, би трябвало да се съветва със своя доктор за изясняване на причинителя.

Сериозни алергични реакции могат да провокират и ужилванията от пчели, оси и инсекти. Най-често срещаните признаци в тези случаи са отичане на лицето, езика или гърлото, проблем с дишането, уртикария, сърбеж или отичане в по-големи елементи на тялото (не единствено на мястото на ужилване), даже диария или гадене, виене на свят, крампи в корема. Ако човек има алергия към инсекти, е добре да носи със себе си препарат, изписан от доктор, постоянно когато е на открито. Сред другите препоръки са да е със затворени обувки измежду природата, да не оставя подсладени питиета и да не употребява прекомерно мощни парфюми, защото те притеглят насекомите.

Мухълът е различен извършител на алергични реакции като неприятна кашлица или сърбеж в очите. Има разнообразни типове плесени и човек може да е алергичен единствено към един тип. Съветът е да се управлява влагата в дома, да се отстранят течове на вода в бани, изби и други Разновидност на лятната алергия е алергията към плесенните гъбички, както и към домашни кърлежи или акари, които виреят изключително сполучливо във влажна и топла среда. Поради замърсяването на въздуха озонът в него да вземем за пример става по-активен през топлите месеци поради мощните ултравиолетови слънчеви лъчи и също може да докара до пораждане на алергия.

Добре е да се заобикаля и контакт с отровния бръшлян. Покрит е със характерна смола – като мъзга, и съдържа отровен химикал. Най-често вирее към огромни водоеми, реки и потоци, само че го има и в доста дворове. Смята се, че времето за развиване на алергична реакция е от 48 до 72 часа след контакт с бръшляна. Симптомите нормално стартират с тежък сърбеж, зачервяване, отичане и изгаряне, поява на мехури.

Въпреки че са мощно препоръчвани за предотвратяване от изгаряне и увреждане на кожата, от време на време и слънцезащитните артикули могат да провокират алергия – да вземем за пример кожни раздразнения. Те може да са от парабените – химикали, употребявани като консерванти. Затова е значимо деликатно да избираме летните лосиони и да не използваме такива с изминал период на валидност.

 

Какво да вършим?

 

Всеки тип лятна алергия има разнообразни признаци и най-добре за изясняването и лекуването ѝ е човек да се обърне към алерголог. Той ще направи нужната диагностика, ще назначи проучване или кожни проби за определяне на отговора на организма към избран алерген. При много алергии е нужно приемането на медикаменти. Някои от антиалергичните препарати се продават свободно без лекарско наставление, други изискват такова. Най-достъпни от тях са да вземем за пример препаратите с антихистаминово деяние, назалните спрейове и капки, свиващи съдовете, капки за очи с антихистаминов и противовъзпалителен резултат.

Други алергии могат да се повлияят добре, в случай че се заобикаля даденият алерген – да вземем за пример не се излиза заран рано, когато полените са най-вече, постоянно разчистване на дома, по-малко влага, потребление на медицинските маски за лице, които понижават вдишваните на открито алергени, и други Поради жегата през лятото постоянно е добре човек да приема повече течности, както и да яде повече храни, за които е по-малко евентуално да доведат до алергия, като домати, краставици, дини.

 

----------------КАРЕ!!!!!!!!!!----------------------

СЛЪНЧЕВА АЛЕРГИЯ

И слънчевите лъчи за някои хора могат да бъдат непоносими – най-често провокират поява на обрив върху изложените на припек области (шия, лице, деколте и ръце), съпроводен със сърбеж, болежка и раздразнение. Причината не е изцяло изяснена, само че се допуска генетично влечение. Смята се, че слънчева алергия може да се прояви във всяка възраст, само че най-често сред 20 и 40 година

Диагностицирането й не е доста мъчно, защото самите пациенти към този момент са открили връзката сред излагането на слънце и обривите. Ролята на лекаря е да удостовери диагнозата и да определи различните форми на слънчева алергия. Разбира се, има и по-тежки случаи, които изискват и по-дълги, уточняващи проучвания, като кожна биопсия, кръвни проучвания, фототест и други

Най-често срещаната форма на слънчевата алергия е полиморфната светлинна ерупция – характеризира се с поява на сърбящ обрив. Той поражда няколко дни след първото излагане на кожата на слънце и отслабва след няколко седмици, като един път зародило, болестта се повтаря всяка година. При постоянна приложимост на слънцезащитни артикули появяването на обрива може да бъде следена. При този тип слънчева алергия постоянно се ползват систематични антихистамини, а при по-тежки форми – кортикостероиди.

Фотоалергичната и фототоксичната реакция на кожата се появяват при излагане на слънце на кожа, върху която авансово са нанесени разнообразни химични субстанции (например козметични артикули, в които има характерни парабени) – при нея се появяват обриви върху третираните кожни сектори, а тези, които не са мазани, остават без обриви. По-висока фоточувствителност може да възникне и след банкет на някои антибиотици (тетрациклини), диуретици, нестероидни противовъзпалителни средства като ибупрофен, диклофенак и други В сходни случаи постоянно се ползват местни стероидни кремове и охлаждащи компреси.

Фито-фотодерматит да вземем за пример се развива при допир на кожата с растения с фотосенсибилизиращ капацитет и последващото й облъчване от слънчева светлина – в следствие се появява сърбящ обрив на мястото на въздействието. При слънчевата уртикария пък върху изложените на слънце елементи на тялото до няколко минути след излагането на слънце се появява уртикариален обрив, който сърби мощно, само че и минава бързо.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР