Слънчевата светлина е основният източник на витамин D - кожата

...
Слънчевата светлина е основният източник на витамин D - кожата
Коментари Харесай

Как витамин D помага при COVID-19?

Слънчевата светлина е главният източник на витамин D - кожата всмуква ултравиолетовите лъчи на слънцето и ги трансформира във веществото. Много хора обаче страдат от недостиг на витамин D, изключително през студените месеци. Според изследвания 78% от българите имат дефицит на слънчевия витамин1. Шансът да нямате задоволително витамин D е по-висок през зимата, както и в случай че сте над 60 година, не се храните здравословно или имате по-тъмен загар на кожата.

Данните сочат, че ниски равнища могат да покачат риска от по-тежко протичане на COVID-19.

Ето какво би трябвало да знаете за витамин D и отношението му към имунната система, COVID-19 и имунизациите.

Витамин D и имунната система

Витамин D е нужен за вярното действие на имунната система, която е първата защитна линия на тялото против инфекции и заболявания.

Този витамин играе сериозна роля за съответния имунен отговор. Вит. D има, както противовъзпалителни, по този начин и имунорегулиращи свойства, и е от решаващо значение за активирането на защитните сили на имунната система.

Подобрява функционалността на имунните кафези, в това число Т-клетките и макрофагите, които пазят тялото от патогени, като вируси и бактерии.

Всъщност витаминът е толкоз значим за имунната функционалност, че ниските равнища на витамин D се асоциират с нараснала сензитивност към инфекции, болести и свързани с имунитета разстройства2.

Например, ниските равнища на витамин D имат връзка с покачвания риск от болести на дихателната система, като туберкулоза, астма и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), както и вирусни и бактериални респираторни инфекции3.

Нещо повече, дефицитът на витамин D има отношение към понижената белодробна функционалност, което може да повлияе на способността на тялото да се бори с респираторни инфекции, до каквито водят грипове и COVID-19.


Витамин D и COVID-19

Наличието на витамин D в минимум 30 ng/mL в кръвта наподобява оказва помощ за понижаване на вероятността от неподходящи клинични резултати и гибел при приети в болница пациенти с COVID-19.

Ново проучване4 на Тринити Колидж и Университета в Единбург изследва отношението сред витамин D и COVID-19. Научният труд открива правопропорционална връзка сред излагането на UVB-лъчение, или слънчева светлина и “силнатата отбрана ” от тежко протичане и гибел при COVID-19.

Както отбелязахме, доста научни проучвания свързват недостига на витамин D с нараснала сензитивност към вирусни и бактериални респираторни инфекции, а в този момент се открива5 и мощна корелация сред недостига на витамин D и развиването на COVID-19. Трябва да се означи обаче, че доста от следените пациенти в проучванията имат и съпътстващи фактори за тежко протичане на инфекцията, като затлъстяване, по-напреднала възраст или хронично заболяване. Те обаче също са свързани с ниски равнища на витамин D.

Изследователите употребяват изчерпателен генетичен метод, наименуван Менделова рандомизация, с цел да се проучат, дали витамин D и COVID-19 могат да бъдат причинно свързани.

Какви са констататциите от проучването, в което вземат присъединяване съвсем половин милион великобританци? Околната UVB радиация, т.е. слънчевата светлина, в местоживеенето на човек, въздейства на вероятността за хоспитализация и тежко протичане на инфекцията с COVID-19.

Това допуска, че витамин D може да защищити от тежка коронавирусна зараза и даже гибел.

“Нашето изследване прибавя доказателства, че витамин D може да защищити от тежка зараза с COVID-19 ”, споделя проф. Лина Згага, доцент по епидемиология, Тринити Колидж и старши откривател в проучването. “Като се има поради, че добавките с витамин D са безвредни и евтини, несъмнено е целесъобразно да приемате такива, с цел да се предпазите от недостиг на витамин D, изключително когато зимата е на хоризонта ”, добавя тя.

“Нашето изследване поддържа рекомендацията за прибавяне на витамин D, освен за поддържане на здравето на костите и мускулите, само че и по отношение на евентуалните изгоди за отбраната от COVID-19 ”, прибавя Xue Li6, откривател от университета Zhejiang.

Отделен разбор на болничните данни7 на 235 души с COVID-19, при пациенти на възраст над 40 години, сочи, че тези, които са имали съответни равнища на витамин D, са с 51,5% по-малка възможност да имат неподходящо протичане на инфекцията, в това число изпадане в безсъзнание, хипоксия и гибел, спрямо пациенти с недостиг на витамин D.

В по-северните страни с по-малко слънчеви дни през годината и надлежно с по-ниски равнища на витамина, има по-висок % на смъртност от COVID-19, в сравнение с в тези по-близо до екватора8.

Епидемиологични данни, свързани с COVID-19 от целия свят, допускат, че витаминът може да бъде потребен в битката с рисковия вирус.


Витамин D и имунизациите

Когато имунната система не е вярно подхранвана и е компроментирана, имунизацията може да не е ефикасна. Доказано е, че витамин D усъвършенства ефикасността на разнообразни ваксини и понижава евентуалните страничните резултати.

Дефицитът на витамин D е общо положение измежду доста от пациентите с COVID-199.

Витамин D оказва имуномодулиращ резултат, както върху вродения, по този начин и върху адаптивния имунен отговор.

За адаптивен имунитет витамин D предизвиква производството на вирус-специфични антитела.

Учените позволяват, че механизмите, по които витамин D въздейства на имунната система, могат да допринесат за удобните му резултати при имунизация против COVID-19.

Добавки с витамин D

Редица проучвания10 демонстрират, че добавките с витамин D могат да подобрят имунния отговор на тялото и даже да предпазят от респираторни инфекции.

Данните сочат, че добавките с витамин D понижават риска от развиване на остра респираторна зараза с 12%.

Добавките с витамин D дават най-ефективни имуностимулиращи резултати, когато се одобряват всекидневно или седмично, в дребни дози.

Доказано е, че добавките с витамин D понижават смъртността при възрастни хора, които са най-застрашени от развиване на респираторни болести като COVID-19. Нещо повече - дефицитът на витамин D ускорява „ цитокиновата стихия “ - развой, който е честа причина за полиорганна непълнота и синдром на изострен респираторен дистрес, както и значим фактор за прогресията и тежестта на COVID-19. Дефицитът на витамин D е обвързван с понижена имунна функционалност и може да ускори цитокиновата стихия.

В момента доста клинични изследвания изследват резултатите от добавката на витамин D при хора с COVID-1911.

Въпреки че проучванията в тази област не престават, значимо е да се разбере, че приемането на витамин D единствено по себе си не може да ни защищити от развиване на COVID-19.

Въпреки това, дефицитът на витамин D може да усили податливостта ни към цялостни инфекции и болести, като повреди имунната функционалност.

Това е изключително обезпокоително, като се има поради, че доста хора имат дефицит на витамин D, изключително по-възрастните, които са изложени на максимален риск от развиване на съществени затруднения, свързани с COVID-19.

По тези аргументи е добра концепция да тествате равнищата си на витамин D, с цел да се дефинира, дали имате недостиг на това значимо хранително вещество. Това е изключително значимо през зимните месеци.

В взаимозависимост от кръвните ви равнища, експерт може да ви изпише добавка. Обикновено се препоръчва12 дневен банкет от 400-800 IU или 10-20 микрограма, а за бременни и хора над 60 години - повече.

Детрикал е хранителна добавка с витамин D3 в комфортни капсули от 400 IU. Ако сте от хората, които не обичат да пият “хапчета ”, можете да го приемате и под комфортната форма на капки. Предимството на Детрикал и Детрикал (капки са, могат да се одобряват и от възрастни) пред другите добавки, е отличното съответствие цена-качество-количество. Капките Детрикал да вземем за пример са 30 мг - 3 пъти повече от доста от сходните артикули на пазара.



За край

Витамин D е от решаващо значение за имунната функционалност. Дефицитът на това вещество може да компрометира имунния отговор и да усили риска от зараза и заболяване, в това число от COVID-19.

Всеки 5-ти българин страда от недостиг на витамин D, а рискът от дефицит е по-висок през зимата.

Попитайте вашия доктор за рекомендация за банкет на добавка с витамин D.

 

Още от ЗДРАВЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР