Слънчевата алергия е най-често срещаното състояние на кожата, причинено от

...
Слънчевата алергия е най-често срещаното състояние на кожата, причинено от
Коментари Харесай

Слънчевата алергия засяга до 18% от населението в Европа

Слънчевата алергия е най-често срещаното положение на кожата, породено от слънчева светлина. Според изследване в Европа тя визира до 18 % от популацията на континента. Полиморфната светлинна ерупция (PMLE), най-разпространеният тип слънчева алергия, е алергична реакция към слънчева светлина или други източници на ултравиолетова (UV) светлина. Обикновено тя се демонстрира под формата на нервиран обрив, който се появява часове до дни след излагане на директна слънчева светлина.

Слънчевата алергия може да се дължи на доста фактори – промени в сезоните, прекалено излагане на слънце, избрани медикаменти и така нататък Тя се показва главно в сърбящи обриви, които могат да зародят като отговор на имунната система, само че могат да са и вследствие на други кожни болести. Предпоставка за слънчева алергия е и наследственият фактор, както и разнообразни болести като астма. Експертите на новаторската шведска козметична марка FOREO показват основни препоръки за грижа за кожата при слънчева алергия и проучват главните типове и причинители.

ВИДОВЕ СЛЪНЧЕВИ АЛЕРГИИ

Полиморфна светлинна ерупция (PMLE)

Има разнообразни типове слънчеви алергии. Най-често срещаният вид е PMLE, известна още като летен обрив. Това положение нормално стартира напролет и отшумява през есента. При това положение човек получава неравномерен сърбящ обрив по кожата, която е била изложена на слънце.

Слънчева уртикария

Слънчевата уртикария е тип слънчева алергия, при която човек получава копривна тресчица по кожата, която е била изложена на слънчева светлина. Копривната тресчица нормално е сърбяща и може да продължи няколко часа. Тук обривът нормално изчезва самичък, само че могат да се появи още веднъж при излагане на слънчева светлина.

Фоточувствителност, която е подбудена от лекарства

Някои медикаменти могат да създадат кожата сензитивна към слънчева светлина. Те включват антибиотици, антидепресанти, противовъзпалителни медикаменти и други Ако приемате някое от тези медикаменти, би трябвало да избягвате излагането на слънце допустимо най-вече.

Актинично пруриго

Това е рядко положение, което нормално визира дребни деца и юноши. При това положение човек получава сърбящи, люспести петна по кожата, която е била изложена на слънце. Петната могат да се задържат седмици или даже месеци.

СИМПТОМИ НА СЛЪНЧЕВА АЛЕРГИЯ

Симптомите на слънчева алергия могат да варират, само че най-честите включват сърбящ или горещ обрив, зачервяване, отичане и мехурчета по кожата. Експертите на FOREO предлагат консултация с кожен лекар при поява на първите признаци. Някои от по-редките признаци включват и болежка в гърдите, загуба на схващане, мускулни крампи, мощно главоболие, стомашни болки, дихателни проблеми и повръщане. Ако изпитате някои от тях, би трябвало неотложно да потърсите здравна помощ.

КАК ДА съдебна експертиза ГРИЖИТЕ ЗА КОЖАТА СИ, АКО съдебна техническа експертиза АЛЕРГИЧНИ КЪМ СЛЪНЦЕТО?

Ако сте склонни към слънчеви алергии, има огромна възможност да имате сензитивна кожа. Така че би трябвало да бъдете изключително деликатни, когато се грижите за нея. Ето няколко съвета от FOREO, които могат да оказват помощ:

Използвайте щадящ кожата почистващ гел – избягвайте груби сапуни, защото те унищожават естествения предпазен пласт на кожата. Почистващата четка LUNA 3 за сензитивна кожа е най-хигиеничният метод за разчистване на лицето. Ултра меките силиконови власинки нежно ексфолират кожата и отстранява мъртвите кафези, без да наранява целостта на хубавичко кожа. Почистващата четка служи и като масажор за лице, като по този метод дейните съставки от козметичните артикули влизат в по-дълбоките пластове на дермата.

Използвайте хидратиращ крем, с цел да поддържате кожата си сияйна. Нанесете го незабавно след измиване на лицето.

Жизненоважна стъпка от ежедневната рутина е и нанасянето на слънцезащитен крем с най-малко SPF 30.

КАКВИ СА НЯКОИ ОТ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА СЛЪНЧЕВА АЛЕРГИЯ?

Ако имате лека слънчева алергия, тогава признаците ще изчезнат сами. Но в случай че признаците са тежки, вашият доктор може да предпише перорални или местни кортикостероиди. Това са противовъзпалителни медикаменти, които могат да оказват помощ за понижаване на подуването и сърбежа.

PRO препоръки на FOREO: Носете шапки, с цел да предпазите лицето и шията, балансирайте времето на слънце с това на сянка и пийте повече вода, с цел да хидратирате тялото си. Слънчевата алергия не е краят на вашия плажен или летен живот. Все отново можете да излезете на открито и да се насладите на слънцето. Просто не забравяйте да вземете някои защитни ограничения, с цел да отбраните кожата си.

За да научите повече за най-бързо разрастващата се марка в региона на технологиите за хубост в света и да сте в крайник с бъдещия напредък и нововъведенията ѝ, посетете уеб страницата foreo.com или последвайте @foreo_official в Instagram. Продуктите на марката могат да бъдат закупени също от notino.bg, zlatnaribka.com и arlen.bg.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР