Слънчев вятър със скорост от 2.9 млн. км в час,

...
Слънчев вятър със скорост от 2.9 млн. км в час,
Коментари Харесай

Огромна коронарна дупка зейна в Слънцето, праща ни мощни магнитни бури

Слънчев вятър със скорост от 2.9 млн. км в час, провокиран от голяма коронарна дупка в Слънцето, ще провокира магнитни стихии на Земята през идващите няколко дни. Дупката е 20 пъти по-голяма от планетата ни, написа изданието iflscience.

Дупката е снимана от обсерваторията за слънчева динамичност на НАСА в интервала от 2 до 4 декември тази година. Оттам твърдят, че въпреки на фотоси да наподобява плашеща, не е мотив за съществено безпокойствие.

Коронарните дупки са области, в които магнитното поле е към 2500 пъти по-силно от това на Земята и доста по-силно от всяко друго място на Слънцето, изясняват от Националната метеорологична работа. Заради мощното магнитно поле атмосферното налягане понижава. Това води до намаляване в температурата по отношение на околната среда, тъй като притокът на парещ газ от вътрешността към повърхността на Слънцето е възпрепятстван.

Явлението не би трябвало да съставлява огромен проблем за Земята. Слънчевата интензивност се усилва и понижава в 11-годишен цикъл, прочут като цикъл на Швабе. В интервала от 1826 година до 1843 година немският астроном Хайнрих Швабе вижда, че Слънцето има интервали, в които не се следят такива дупки, както и такива, в които се виждат 20 или повече.

В момента слънчевата интензивност се усилва. Според прогнозите на НАСА Слънцето ще доближи пика на интензивността си през 2025 година Учените обаче са преразгледали тази прогноза и считат, че идващият безоблачен най-много може да бъде сред януари и октомври 2024 година

Слънчевият вятър, обособен от коронарната дупка в Слънцето, се чака да доближи Земята в интервала от 7 до 9 декември. Той съставлява поток от плазма, който се движи със свръхвисока скорост - 700-800 км в секунда. Това може да докара до феномени като Северното зарево, които могат да се следят в райони, които нормално не стават очевидци на този натурален естествен феномен.

В началото на ноември подобен феномен беше следен и в България. На 5 ноември алена светлина в небето беше снимана и у нас. Кадри от сиянието, снимано от разнообразни елементи на България, плъзнаха в обществените мрежи, а хората бяха удивени, защото сходно събитие е следено за първи път в България, съгласно експерти.

Слънчевият вятър може да окаже въздействие на спътниците в околоземната орбита.

" Тази дупка е специфична, тъй като се намира покрай екватора на Слънцето. Тъй като то се върти, коронарната дупка може да се насочи към Земята ", разяснява доцентът по физика на космоса и климата от Университетския лицей в Лондон Даниел Вершарен пред skynews. По думите му " Слънцето се разсънва ".

Най-силната стихия, провокирана от коронарна дупка, е записана през 1859 година и даже си има има - Карингтън. Тя срутва телеграфните системи в Америка и Европа.

Според учените в този момент разполагаме с доста повече технологии, които ще бъдат наранени при сходно събитие.

Източник: 24 часа

 

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР