Слабият летен сезон завърши катастрофално за хотелиерите по Черноморието -

...
Слабият летен сезон завърши катастрофално за хотелиерите по Черноморието -
Коментари Харесай

Томас-Куковото лято, което ще гледаме през крив макарон

 Слабият летен сезон приключи пагубно за хотелиерите по Черноморието - английският туроператор Thomas Cook банкрутира и с това отвори дупка от минус 200 хиляди непознати туристи годишно в България, и остави неплатена сметка от най-малко 60 млн. лева Шансът притежателите да получат заплащания от изчезналия колос клонят към нула, тъй като Thomas Cook е свръхзадлъжнял, с малко активи и първи в редицата кредитори ще са банките. Прекият финансов удар е върху под 100 четиризвездни и петзвездни хотела по морето в огромните курорти, като вредите варират по обекти, тъй като някои са работили главно с туроператора, други са имали посетители по разнообразни линии. Затова и доста от обектите ще оцелеят, само че за десетки бъдещето е разтърсено, написа Капитал.

Несигурно е и идващото лято. Хотелиерите към този момент са имали контракти за него с туроператори, в това число и с потъналия английски. Сега леглата би трябвало да намерят нов искащ, а при незабавните договаряния цените ще са под напън.

Твърде огромен и за България

Thomas Cook и неговите поделения работят на българския пазар от средата на 90-те, като през годините съумяха да се разпрострат до един от двата водача в проведения туризъм дружно с немската TUI. Годишно компанията води сред 150 и 200 хиляди души на отмора в морските курорти, като през мощната за целия отрасъл 2018 година техният брой беше над 220 хиляди За лято 2019 цифрата е много по-ниско: за целия сезон евентуалният брой туристи на Thomas Cook в България е към 164 хиляди, сочи неофициална информация на " Капитал ". От тях голямата част са германци, следвани от поляците. По линия на английския пазар през Thomas Cook в страната са пристигнали едвам сред 13 и 15 хиляди туристи с компанията. Дял от бизнеса на този пазар евентуално е " отхапал " английският туроператор jet2holidays, който през сезон 2019 дебютира в България със поръчка да докара 100 хиляди души на отмора.

Какъв бизнес носят обаче туристите на Thomas Cook за България е съвсем невероятно да се пресметна. Бегъл ориентир може да даде информацията на Националния статистически институт от така наречен сателитна сметка в туризма. Според последните данни в нея, които са едвам за 2016 година, един задграничен екскурзиант е похарчил приблизително към 1847 лева за пътуването си в страната. Умножено по броя туристи на Thomas Cook - 164 хиляди за сегашния сезон, това би означавало бизнес за най-малко 303 млн. лева, които се разпределят всред цяла екосистема от свързани промишлености: хотели, превоз, екскурзоводски услуги, занимания и други Твърде евентуално е действителната сума да бъде по-висока, защото разбори в Европа сочат, че през последните години хората усилват разноските си за пътувания поради икономическия напредък.

Вземания за най-малко 30 млн. евро

Когато в понеделник английската централа на Thomas Cook разгласи, че неотложно влиза в процедура по банкрут, само че част от нейните поделения в други страни заявиха, че се ръководят без значение и имат подготвеност да продължат да работят сами, измежду българския бизнес към момента имаше очаквания за по-минимални вреди. Те се изпариха до сряда, когато дивизиите на компанията в Полша, Германия, Холандия и Австрия оповестиха също, че стопират активност. По оценка на сектора немските и полските туристи, които идват с компанията в България, са над 2/3 от всички. Това си проличава и по данните от последната седмица: сега в България има близо 6 хиляди туристи на Thomas Cook като към 4 хиляди от тях са германци.

По данни на министерството на туризма все още е ясно, че 58 хотела по Черноморието имат неизплатени контракти с компанията. В каталозите на туроператора другояче участват годишно участват сред 100 и 120 обекта в България. Най-голяма част от засегнатите обекти са по Южното Черноморие - главно " Слънчев бряг ", само че и " Дюни ", Обзор и други По -малко са тези на Северното Черноморие, най-вече " Златни пясъци ", само че и Св. св. " Константин и Елена " и " Албена ". Допитване на " Капитал " до хотелиери пък сподели, че като цяло всеки от тях има самостоятелни финансови връзки с разнообразни звена на групата - при някои има контрактуван по-висок % на предплатени заплащания, други получават парите си от Thomas Cook регулярно на части. В много от случаите обаче огромна част или цялата сума за съответните туристи се изплаща 45 или 60 дни след напускането им на хотела. А това значи най-лошия сюжет - сега българските хотели имат да получават пари от двата най-пикови месеца през летния сезон - юли и август, когато и цените са най-високи. През седмицата туристическият министър Николина Ангелкова заяви, че бизнесът има да взима " много милиони левове " от туроператора, само че сумата не може да бъде оповестена, защото става дума за комерсиална информация.

Вземанията единствено на главните хотелиери, работещи с Thomas Cook през сезона, са за към 30 млн. евро по предварителни калкулации на няколко източника на " Капитал ". Това обаче не е цялостното число, в него не влизат заплащания към някои от по-малките хотели, както и към други компании, работещи с туристическия колос - транспортни компании, екскурзоводи, притежатели на заведения, туристически атракции и други места, включени в стратегиите на туристите. През седмицата изп. шеф на Националния ръб по туризъм Полина Карастоянова съобщи пред " Фокус ", че Thomas Cook дължи на българските хотелиери общо 40 млн. евро.

Щетите за обособените компании естествено са разнообразни - в някои от хотелите туристите на Thomas Cook са заемали сред 20 и 25% от стаите, само че в други, които са били под шапката на вериги, благосъстоятелност на туристическия колос, или са били със статут на извънреден негов сътрудник, делът евентуално надвишава 70%. По оценки на сектора въпросните хотели по морето, в чиито бази големият дял от туристи е бил на Thomas Cook, са сред 6 и 8 от засегнатите 58.

На опашката на кредиторите

Огромната част от хотелиерите към момента се ориентират в обстановката и нямат тактика по какъв начин ще действат, само че терзанията са, че загубите ще бъдат напълно за тяхна сметка, сподели анкета на " Капитал " измежду притежатели. Според разпоредбите след оповестяването на неплатежоспособността на компанията - понеделник за английския Thomas Cook и сряда за полското и немско отделение, разплащанията с сътрудници се поемат от осигурител или гаранционен фонд, който би трябвало да обезпечи престоя и прибирането на намиращите се на отмора туристи в чужбина. За всички останали суми, които българският бизнес има да получава отпреди това, обаче важи общоприетата процедура при банкрут.

Казано с други думи, сега привилегировани кредитори на Тhomas Cook във Англия ще бъдат страната и банките, отпускали заеми на групата, а компаниите - контрагенти по света, ще бъдат след тях в листата на елементарните кредитори. " В тази листа обаче няма да сме единствено ние. Там ще са огромните хотелски вериги на Испания и Турция и още доста страни ", разяснява пред " Капитал " представител на хотел, съгласно който част от сътрудниците му " не са оптимисти ", че изобщо ще съумеят да получат парите си. " Ние сме най-големият български сътрудник на компанията, като съвсем 25% от туристите ни идваха от Thomas Cook. Не сме получили огромна част от заплащанията за август и септември. Шансът да получим средствата не е огромен, тъй като сме търговски заемодател и при процедура по банкрут сме в края на редицата - след страната и банките ", сподели и Веселин Данев, съакционер в една от огромните хотелски вериги по морето.

През седмицата туристическият министър Николина Ангелкова заяви, че измежду българския туристически бизнес се разискват два разновидността на деяние - някои от играчите в бранша оферират да се заведе групов иск против Thomas Cook, само че други по-скоро избират да работят самостоятелно.

Но никой не би могъл да предвижда по кое време ще стартира този развой - всяко от звената на компанията работи по законодателството на страната, в която е записано, което напълно усложнява задачата.

Напрежение 2020

Кризата с Thomas Cook основава напрежение и за идващото лято. Излизането от пазара на толкоз гигантска акция сигурно ще пренареди бизнеса, като евентуално част от туристите ще се насочат към другите най-големи оператори в Европа. Какво обаче ще се случи зависи и от дейностите на директните съперници на България, измежду които Испания, Гърция, Турция, Тунис и други страни, които също са мощно наранени от рецесията с Thomas Cook.

Идеите за нови застраховки или отплата от страната към този момент звучат едва евентуални, а и със противоречива успеваемост. Затова пред хотелиерите стои въпросът дали да не се вгледат в аргументите за краха на Thomas Cook. Или най-малко в една от тях - от ден на ден платежоспособни туристи сами провеждат ваканциите си през интернет. Тук въпросът е по какъв начин да се доближи до тях и те да харесат българския артикул.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР