Слаба активност на двудневния референдум в Румъния за промяна на

...
Слаба активност на двудневния референдум в Румъния за промяна на
Коментари Харесай

Слаба активност на референдума в Румъния за предефиниране на семейството

Слаба интензивност на двудневния референдум в Румъния за смяна на конституционната формулировка на фамилията, съгласно която формулировката „ брак сред двама съпрузи “ да бъде сменена с „ брак сред мъж и жена “. В ранния следобяд са дали своят вот към 12% от имащите право на глас 19 милиона гласоподаватели, предава БНР.
В първия ден от референдума, гласувалите бяха едвам 6 на 100, с цел да бъдат приети резултатите за годни, би трябвало да гласоподават минимум 30 %, от имащите право на глас.
Главата на Румънската православна черква Патриарх Даниел прикани вярващите да гласоподават. “Тези, които още не сте отишли да гласувате, ви молим да отидете, с цел да не стане прекомерно късно “, декларирал патриархът.
В Румъния еднополовите бракове не са позволени, в края на септември Конститионният съд на страната постанови, че гей двойките би трябвало да имат същите фамилни права, както и хетеросексуалните. Решението бе по дело, заведено от двойка сред румънец и американец, които желаеха управляващите да признаят брака им, регистриран в Белгия, тъй че американецът да може да се реалокира в Румъния със брачна половинка си.
Конситуционният съд основа позицията си на решение на съда на Европейски Съюз от юни. До допитването се стигна, откакто неправителстгвената организация “Коалиция за фамилията “ събра 3 милиона подписа в поддръжка на смяната на конституционната формулировка.
След като Румънският сенат позволи провеждането на референдума, правозащитни организации внесоха тъжба против него. Конституционният съд на собствен ред се произнесе, че допитването може да се състои.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР