Скулптурата Женска глава (Фернанд) от Пикасо беше продадена за 48,8

...
Скулптурата Женска глава (Фернанд) от Пикасо беше продадена за 48,8
Коментари Харесай

Продадоха на търг скулптура на Пикасо за рекордните 49 милиона долара

Скулптурата " Женска глава (Фернанд) " от Пикасо беше продадена за 48,8 милиона щатски $ на търга на " Кристис " в Ню Йорк, заяви Агенция Франс Прес. Цената е рекордна за произведение от бронз на Пикасо. Предварителната оценка беше към 30 милиона $, предава Българска телеграфна агенция.

Скулптурата беше препоръчана на търга от музея " Метрополитън " в Ню Йорк, който е получил като подаяние друга нейна отливка.

" Женска глава (Фернанд) " е първата значима статуя в кариерата на Пикасо. Създадена е през 1909 година и е образец от началото на кубистичния му интервал. С нея неговите проучвания на художественото изображение минават в триизмерна форма, изяснява " Кристис " на уеб страницата си. Тази идея отваря порти за голям брой нови благоприятни условия освен в региона на скулптурата, само че и в самото изкуство, проправяйки пътя за доста от разработките, които ще последват през 20-и век.

Възползвайки се от отличителните черти на своята муза, в " Женска глава (Фернанд) " Пикасо премисля главата и лицето й с фасетирани форми. Изградена с композиция от фрагментирани геометрични и органично завършени плоскости, творбата е изпълнена с чувство за равномерен динамизъм. Използвайки нематериалните понятия за светлина и пространство, Пикасо основава произведение, което е по едно и също време фигуративно изображение на женска глава и съвсем нереална настройка от форми, които отразяват светлината.

От " Женска глава (Фернанд) " съществуват към 20 отливки, множеството от които са в огромни музеи по света.

На търга бяха продадени също две картини от експресиониста Марк Ротко. Едната - " Без име( Нюанси на червено) " беше купена за 66,8 милиона $.

Три картини от Клод Моне също провокираха интерес. " Парламентът при залез слънце " беше продадена за 75,96 милиона $.

Друг връх в границите на търга с творби от 20-и век беше картина " Sugar Shack " на афроамериканския художник Ърни Барнс, който минава към изобразяване, откакто завършва кариерата му в американския футбол. При предварителна оценка от 150 000 до 200 000 $, тя беше продадена за 15,2 милиона $ след 10-минутно наддаване с присъединяване на 22-ма купувачи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР