Червената къща“ в София отново отваря врати за култура и

...
Червената къща“ в София отново отваря врати за култура и
Коментари Харесай

Червената къща“ в София отново отваря врати за култура

„ Червената къща “ в София още веднъж отваря порти за просвета и насочва покана към създателите от самостоятелната сцена да предложат свои планове, които да бъдат осъществени там, оповестиха от Artvent. 

По думите им „ преоткриването “ на арт пространството на столичната улица „ Любен Каравелов “ 15 е планувано за тази есен. Зад концепцията и реализирането ѝ стои Artvent – компания, която през последните три години основава, провежда и популяризира театрални и музикални продукции в страната и чужбина. 

Сред съдружниците в компанията са актьорите Захари Бахаров и Деян Ангелов и продуцентът Кирил Киров.



От юни е отправена отворена покана за показване на артистични хрумвания, които да бъдат включени в репертоара на сцената на „ Червената къща “ за сезон 2024/2025 г. Плановете са сцената да бъде хазаин на креативен творби от разнообразни сфери на изкуството – спектакъл, кино, литература, танц, снимка, видеография, образни и цифрови изкуства.

И сега „ Червената къща “ е отворена за организирането на разнообразни събития и към този момент реализира представяния на няколко книги. 

След като през годините пространството е отваряло и затваряло порти неколкократно по разнообразни аргументи, в този момент концепцията е то да бъде „ преоткрито “, следвайки и желанието на Андрей Николов, споделено в изявление за вестник „ Литературен глас ". Попитан какво ще се случи с неговите ателиета, той дава отговор: „ Други ще работят в тях. Аз направих къща освен за себе си “.



„ Червената къща “ е била дом и креативно ателие на статуя Андрей Николов. По негова концепция и схема, проектант Иван Васильов проектира и построява постройката през 1929 година Къщата носи духа и стила на Андрей Николов, който той самичък разказва по този начин: „ Никакъв. Мой. Естествено повлиян от Италия. ”. 

Над входната врата на Червената къща стои надпис на италиански език Voi che entrate qui lasciate ogni cattivo pensiero, тавтология на стиха на Данте „ О, вий, кои престъпяте тоз предел, вяра всяка тука оставете “ от „ Божествена комедия “.

По предпочитание на Андрей Николов след гибелта му къщата е дарена на страната за стопанисване и осъществяване на публични и културни действия. Сградата е отчасти отчуждена през 1974 година, а две години по-късно синът на скулптора подарява останалата част.

„ Червената къща “ е обществена държавна благосъстоятелност. През 2000 година с решение на Върховния административен съд, елементи от парцела са върнати на наследниците. След цялостно възстановяване през 2004 година тя става център за просвета и спор, който обаче е затворен 10 години по-късно.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР