Скулптура на Свети Георги“, изработена от бургаскияхудожник Огнян Петков, ще

...
Скулптура на Свети Георги“, изработена от бургаскияхудожник Огнян Петков, ще
Коментари Харесай

Скулптура на Огнян Петков пред храма „Свети Георги“ в Лозово

Скулптура на „ Свети Георги “, направена от бургаскияхудожник Огнян Петков, ще бъде поставенапред едноименния храм в кв. „ Лозово “. Творбата е направена за 40 дни от врачански варовик и е с размери 160/150/45 см. И се чака да бъдеоткрита на храмовия празник – 6-ти май, Гергьовден.

Идеята на създателя е скулптурните произведения да не се концентрират единствено в Морската градина или в центъра на Бургас, а да участват и в кварталите. Проектът се осъществя с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура “, Програма „ Творчески стипендии “.

Огнян Петков е роден в Бургас през 1961 година. 1976-1981 учи в Художествената гимназия в Казанлък, след което следва в Художествената академия в София при проф. Д. Даскалов, проф. Ем. Попов и проф. Г. Чапкънов. Живее и работи в Бургас. Използва в творбите си разнородни материали – камък, бронз, желязо, дърво. Участва в голям брой пленери по живопис и симпозиуми по статуя у нас и в чужбина. През 2010, 2011, 2012, 2013 година е участник във Фестивала на пясъчната статуя в Бургас.

Носител е на редица награди - /2005/ „ Приятели на морето “, /2015/ XXIII Международно биенале на хумора и сатирата в изкуството, премия за статуя на Министерство на културата, /2017/ Художник на годината – Бургас и други

Негови статуи са владеене на: Колекция „ Жорж Екли “ в Париж, Бил Клинтън (галерия „ Стълбата “), Колекция „ Българска статуя в парк „ Заимов “ в София, Колекция „ Българска статуя “ в Министерството на външните работи, Катедрален храм „ Св. Стефан “ в Бамберг, Германия, Кирсан Илюмжинов, Кубрат Томов, Петър Дилян и други

Член е на Съюза на българските художници от 1996 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР