Скромни тържества, без блясък се очакват днес на днешния 100-годишен

...
Скромни тържества, без блясък се очакват днес на днешния 100-годишен
Коментари Харесай

Русия тихо ще отбележи 100 години от Октомрийската революция. Путин не искал да слави преврат

Скромни тържества, без искра се чакат през днешния ден на днешния 100-годишен празник от Октомврийската гражданска война, при която болшевиките идват на власт в Москва. Причината за това е, че руският президент Владимир Путин не желае да слави промяна на режима със мощ.

" Защо да честваме това събитие ", сподели неотдавна представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

До огромна степен сходни съображения наподобяват необичайно, защото съгласно скорошно изследване на публичното мнение цели 92 % от руснаците са безапелационни, че не би трябвало да има нова гражданска война в днешна Русия. Такъв вид се поддържа единствено от 5 % от интервюираните.

Като цяло руснаците са разграничени в оценките си за политическото " земетресение " от 1917 година.

Революцията " даде подтик на обществено-икономическото развиване на страната ", считат 38 % от хората в Русия, а за други 13 % от запитаните задачата на болшевиките е била да дадат " властта на народа, заводите на служащите и земята на селяните ", както гласи известният девиз от това време.

Всеки пети руснак (19 процента) пък счита, че това е било " държавен прелом ", а за 14 % от интервюираните революцията " е спряла обществено-икономическото развиване на страната ". Освен това 13 % са уверени, че тази гражданска война е била " злополучие " за страната.

Годишнините на революцията бяха празнувани доста тържествено през руската ера, с огромен церемониал на Червения площад на 7 ноември. Но през днешния ден формалната стратегия е прекомерно скромна.

Предвидени са изложения и научни семинари. На Червения площад ще има церемониал, само че под формата на възстановка с униформи от парада през 1941 година по времето на борбата за Москва, в разгара на Втората международна война.

Комунистическата партия, която е най-голямата опозиционна мощ в съветския парламент, планува протест пред скулптура на Карл Маркс близо до Кремъл, само че там надали ще се съберат повече от 5000 души.

Манифестация, позволена от управляващите, насрочи и лявото националистическо придвижване " Другата Русия " отпред с писателя Едуард Лимонов. 

Президентът Владимир Путин до момента отклоняваше присъединяване в събитията за стогодишнината, в това число светлинен 3D-спектакъл през уикенда, прожектиран на фасадата на Зимния замък в родния му град, Санкт Петербург. Путин взе участие в откриването на нова църква в Москва, което назова надълбоко алегорично, защото след идването на власт на комунистите през 1917 година клирът е бил погубен, а вярващите - преследвани, показва Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР