Преговорите за спиране на огъня продължават в Кайро, а палестинските

...
Преговорите за спиране на огъня продължават в Кайро, а палестинските
Коментари Харесай

5 удара по въздух и земя срещу Рафах, САЩ предупредиха за спиране на оръжейните доставки

Преговорите за прекъсване на огъня не престават в Кайро, а палестинските групировки " Хамас " и " Ислямски джихад " оповестиха, че бойците им са направили набези с противотанкови ракети и миномети по израелски танкове, които са били съсредоточени в източните околности на града.

Жители и медици в Рафах оповестиха, че израелско нахлуване наоколо до джамия е умъртвило минимум трима души и е ранило други в източен квартал. Видеокадри от мястото на удара демонстрират минаре от джамия, което стои върху парчета, два покрити натрупа и ранен мъж, който е евакуиран, съобщи Ройтерс.

Жителите също оповестяват, че израелски хеликоптер е разкрил огън в източния завършек на града, както и че в някои региони дронове кръжат над жилищни здания. Израел твърди, че бойците на " Хамас " се крият в Рафах, чието население се усили със стотици хиляди разселени палестинци, които търсят леговище от бомбардировките.

Преговорите за преустановяване на огъня в Египет са постигнали прогрес, само че към момента няма реализирана договореност, съобщи Ройтерс, цитирайки двама източници в Египет.

" През последните няколко часа променяме, прибавяме и отстраняваме точки съгласно консултациите с двете страни ", сподели единият източник. Делегацията на " Хамас " е напуснала договарянията и е отпътувала за Доха за съвещания, като упреква Израел за неналичието на договореност.

Байдън насочи най-острото си предизвестие против пълномащабно сухопътно навлизане, откогато заяви, че Израел не е дал безапелационен проект за отбрана на мирните жители в Рафах.

" Обявих доста ясно, че в случай че нахлуят в Рафах, няма да изпратя оръжия ", сподели Байдън в изявление за Си Ен Ен.

Във вторник израелските танкове поеха надзор върху граничния контролно-пропускателен пункт " Рафах ", като прекъснаха жизненоважен маршрут за филантропична помощ и принудиха 80 хиляди души да избягат от града през тази седмица, твърди Организацията на обединените народи (ООН).

Изявление на израелските военни от през днешния ден за интервенциите в Газа не загатна Рафах, уточни Ройтерс.

Съединени американски щати са най-големият снабдител на оръжия за Израел, като форсираха доставките си след нападенията на " Хамас " на 7 октомври, които провокираха израелската атака в Газа. Байдън призна, че американски бомби са убивали палестински цивилни през последните седем месеца.

Американски държавни чиновници оповестиха, че Вашингтон краткотрайно е спрял доставките на 1700 броя 900-килограмови бомби и 1700 броя 230-килограмови бомби за Израел заради риск за мирните жители в Газа.

Посланикът на Израел в Организация на обединените нации Гилад Ердан сподели, че решението на Съединени американски щати за краткотрайно прекъсване на оръжейни доставки ще навреди съществено на способността на страната да обезврежда военните сили на " Хамас ", заяви израелското публично радио.

Министърът на защитата Йоав Галант сподели на " враговете и приятелите " на Израел, че страната ще направи всичко належащо, с цел да реализира военните си цели в Газа.

От вторник се организират срещи в Кайро сред делегации на " Хамас ", Израел, Съединени американски щати, Египет и Катар. Директорът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс пътува сред Кайро и Йерусалим, като през вчерашния ден се срещна с израелския министър председател Бенямин Нетаняху.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР