Скрити под сянката на дърветата и покрити от мъх, масивните

...
Скрити под сянката на дърветата и покрити от мъх, масивните
Коментари Харесай

Паркът на чудовищата

Скрити под сянката на дърветата и покрити от мъх, солидните каменни фигури изумяват туристите. Що за градина е тази, в която можете да видите ужасяващо огре с необятно отворена уста, която  като че ли е врата към пъкъла, митичен великански воин, които безусловно разчленява враговете си, един от слоновете на Ханибал и сирена с разкрачени крайници на земята? Това е Паркът на чудовищата – необикновен колосален комплекс на 65 километра от Рим.

 

Паркът е прочут още и като Градината на Бомарцо и е основан под управлението на италианския кондитиер Пиер Франческо Орсини в средата на 16-ти век. Съкрушен от гибелта на жена си, Орсини решил да се разсеe с персонален план, който му лишил 30 години. За да направи действителност фантазията си, Орсини наема Пиро Лигорио – прочут проектант, прочут с работата си във Вила д’Есте.

На пук на концепцията, че градините би трябвало да са приветливо и умерено място, Орсини оставил фантазията си да бушува. Някои от издяланите склуптури наподобяват ужасяващи, като свирепият змей, обкръжен от вълци. Много от тях са въодушевени от митологията, като да вземем за пример главата на гръцкия господ на морето. Други пък са много странни, като голямата костенурка с жена на гърба си. Насилието доминира измежду двете дузини статуии, а някои от тях наподобяват и нахално полови.

Създадена в маниерски жанр, градината е замислена да изумява посетилите си. Това е мястото където дивата природа се среща с най-дивите глъбини на човешкото въображение.

Първоначално фигурите са били изсечени от естествени вулканични формирания, които били разхвърляни на всички места по земята където се намира градината. По-късно всичко е покрито от гората и изоставено след гибелта на Орсини. До 19-ти век остава в давност в гъстата гора и остава по този начин до 50-те години, когато е била реставрирана. Сюреалистичната сцена служи за ентусиазъм на доста други артистични мозъци, измежду които и Салвадор Дали.

 

Някои се пробват да схванат какво е довело Пиер Орсини на такова място – с какви вътрешни демони се е борел той – само че като точното значение на доста от творенията в градината, може би някои неща е по-добре да останат неразбираеми.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР