Скритата аортна аневризма може да се окаже животозастрашаваща. Аневризма на

Скритата аортна аневризма може да се окаже животозастрашаваща. Аневризма на ...

Прост тест с палеца разкрива скрита аневризма

Скритата аортна аневризма може да се окаже животозастрашаваща. Аневризма на аортата включва образуването на характерна издутина в главната артерия на нивото на гърдите. Това нарушение често остава незабелязано и представлява много сериозна заплаха за живота - в случай на внезапно разкъсване на аневризмата, животът на пациента е в опасност.
Когато се открият рано, аортните аневризми обикновено се повлияват добре от лечението. Изследователи от университета в Йейл заявяват, че обикновен тест с палеца може да даде информация за чувствителността към тази патология.
Тестът, който може да разкрие скрита аневризма, е следният - вдигнете ръката си нагоре, изпънете дланта и сгънете палеца, като го приближите максимално към дланта. Ако пръстът не се задържа изправен и лесно се наклонява към дланта, възможна е скрита аневризма.
Според учените подобна подвижност на палеца, показва отслабване на ставите, което може да се обясни с болест на съединителната тъкан в цялото тяло, включително и аортата.
Доклад по повод оценяване достоверността на този тест е публикуван в American Journal of Cardiology. В статията си авторите на проекта отбелязват, че прекалено гъвкавият палец не означава непременно аортна аневризма. Но въпреки това предложеният от тях способ може да сигнализира за опасен проблем - например при хора, в чието семейство вече е имало случаи на аневризма.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com