Скритата аортна аневризма може да се окаже животозастрашаваща. Аневризма на

...
Скритата аортна аневризма може да се окаже животозастрашаваща. Аневризма на
Коментари Харесай

Прост тест с палеца разкрива скрита аневризма

Скритата аортна аневризма може да се окаже животозастрашаваща. Аневризма на аортата включва образуването на присъща подутина в основната артерия на равнището на гърдите. Това нарушаване постоянно остава неусетно и съставлява доста сериозна опасност за живота - при положение на ненадейно скъсване на аневризмата, животът на пациента е в заплаха.
Когато се открият рано, аортните аневризми нормално се повлияват добре от лекуването. Изследователи от университета в Йейл декларират, че елементарен тест с палеца може да даде информация за чувствителността към тази патология.
Тестът, който може да разкрие скрита аневризма, е следният - вдигнете ръката си нагоре, изпънете дланта и сгънете палеца, като го приближите оптимално към дланта. Ако пръстът не се задържа изправен и елементарно се наклонява към дланта, допустима е скрита аневризма.
Според учените сходна пъргавина на палеца, демонстрира намаляване на ставите, което може да се изясни с болест на съединителната тъкан в цялото тяло, в това число и аортата.
Доклад във връзка оценяване достоверността на този тест е оповестен в American Journal of Cardiology. В публикацията си създателите на плана означават, че прекомерно гъвкавият палец не значи безусловно аортна аневризма. Но все пак препоръчаният от тях прийом може да алармира за рисков проблем - да вземем за пример при хора, в чието семейство към този момент е имало случаи на аневризма.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР