Скрининг и достъп до диагностика и лечение на хепатит В

...
Скрининг и достъп до диагностика и лечение на хепатит В
Коментари Харесай

Национална програма за вирусните хепатити предвижда безплатен скрининг за хепатит В и С за хората от 40 до 65 години

Скрининг и достъп до диагностика и лекуване на хепатит В и С гарантира  първата Национална стратегия за предварителна защита и надзор на вирусни хепатити в България, оповестяват от пациентската организация ХепАктив и Българското сдружение по гастроентерология. Предвижда се смяна в Закона за здравето, с която всички диагностицирани, само че здравнонеосигурени също да бъдат лекувани. Тази активност ще се финансира с трансфер от бюджета на Министерство на здравеопазването към НЗОК.

Националната стратегия планува безвъзмезден скрининг за хепатит В и С във възрастовата група от 40 до 65 години. Пациентите и професионалната здравна общественост чакат незабавни дейности за осъществяването й допустимо най-скоро заради високата обществена цена на вирусните хепатити, изразена в късни затруднения и преждевременна гибел.

Хепатит B визира 199 000, а хепатит С - 87 000 души в България , като болесттите се предават главно по кръвен път и са водеща причина за развиване на рак на черния дроб. До момента нямаше обезпечен скрининг за пациентите , което водеше до забавяне в лекуването и в следствие - до 4 смъртни случая дневно от вирусни хепатити.

Скринингът ще се финансира от НЗОК и ще бъде включен в годишните профилактични прегледи при персоналния доктор . За задачата се приготвя смяна в Наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризациите.
Програмата подсигурява достъпа до диагностика и лекуване, който е главен фактор за понижаване на разпространяването и смъртността от вирусните чернодробни инфекции и е измежду основните рекомендации на СЗО към националните политики за надзор на хепатитите. Предвижда се финансиране от бюджета на Министерство на здравеопазването за диагностика, работа с уязвимите групи, епидемиологичен контрол, имунизации и създаване на регистри. Сред задачите на програмата са: понижаване на заболеваемостта от вирусни хепатити у нас с 45% и на смъртността с 90% до 2025 година, реализиране и задържане на имунизационния обсег на 95% с трети банкет на ваксина против хепатит В при деца, постигане до 100% сигурност на дарената кръв, над 50% диагностицирани пациенти и над 40% лекувани от хепатит В и С,намаляване на разпространяването на хепатит А, D и Е.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР