Скрабъл е игра на дъска, при която трябва да се

...
Скрабъл е игра на дъска, при която трябва да се
Коментари Харесай

Играта Скрабъл се появява на пазара

Скрабъл е игра на дъска, при която би трябвало да се сформират думи от обособени букви.
Играе се от 2 до 4 души върху табло с размери нормално 15 на 15 квадрата. Използват се плочки, върху които има написана писмен знак от писмеността, както и броят точки, които тя носи на този, който я е сложил върху таблото. Целта на играта е да се сформира дума от плочките, които държи всеки състезател, като в това време думата се съчетае с някоя или някои от думите от таблото.
Основни правила
Всички плочки, употребявани в кръг на играта, би трябвало да бъдат сложени в редица отвесно или хоризонтално. Започва се от средата на дъската.
Разрешени за потребление са всички думи, включени в формалните български тълковни речници, с изключение на тези, които се пишат с начална основна писмен знак, съкращения, представки, наставки, както и думи, които изискват потреблението на апострофи и тирета. Чужди думи, включени в публично приетите български тълковни речници, се считат за възприети в българския език и са позволени за потребление.
Всеки състезател, който изиграе всичките си 7 плочки в един кръг, получава бонификация от 50 точки, които прибавя към точките, които е получил за този кръг.
Ако плочките се допират до други плочки в прилежащи редици, те би трябвало да образуват приключени думи с всички такива плочки, също както в кръстословиците.
Има 5 разнообразни метода да се образуват нови думи:
1. Да се прибавят една или повече плочки първоначално или в края на дума, която към този момент е играна, или първоначално и в края на тази дума.
Напр. от КВАДРАТ се образува КВАДРАТЕН
2. Поставяне на дума под прав ъгъл по отношение на дума, която към този момент е играна:
Напр. Към Т на КВАДРАТЕН се прибавя ИГАН и се получава ТИГАН
3. Поставяне на дума редом на дума, която към този момент е играна, тъй че прилежащите плочки също да образуват приключени думи:
Напр. Под КВАДРАТЕН се долепя ЕРИ и се образуват думите РЕ, АР и ТИ
4. Новата дума също може да прибавя писмен знак към съществуваща дума.
Напр. Образува се РАНИ, тъй че да прибавя И към КВАДРАТ и се получава думата КВАДРАТИ
5. Прави се мост сред две или повече от играните букви:
Напр. УП, ТРЕ, А се слагат сред О и Б, които към този момент са играни и се получава УПОТРЕБА.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР