Скоростта на ковид случаите расте. Рядко се случва заразените да

...
Скоростта на ковид случаите расте. Рядко се случва заразените да
Коментари Харесай

Симидчиев: Драстични COVID мерки у нас не се очакват

Скоростта на коронавирус случаите пораства. Рядко се случва инфектираните да бъдат под 500 дневно. Ако оставим вируса да си прави какво си желае, нещата ще ескалират. Затова би трябвало да имаме профилактично държание и да носим маски в лечебните заведения и градския превоз. Тогава няма да се стигне до коронавирус пик. Това съобщи доктор Александър Симидчиев, пулмолог и народен представител от " Демократична България " в ефира на Нова телевизия.

Според него, пикът ще бъде малко след началото на август, само че все пак той не чака фрапантни ограничения у нас, тъй като по думите му към този момент сме осведомени с вируса. Целта е да има дозирани ограничения. По отношение на коронавирус отделенията, той изясни, че в този момент те се поемат от инфекциозните отделения. Всяка болница би трябвало да има коронавирус проект. Моят зов е, когато някой има признаци, дано не ги подценява и се тества. По думите му профилактиката с маска коства доста по-малко от лекуването.

Ако случаите продължат да се усилват в огромните градове, които са в жълтата Коронавирус зона е добре хората в градския превоз да се задължат да носят маски в него. За момента обаче това не е належащо, счита той.

Коментар по тематиката даде и министърът на опазването на здравето в оставка Асена Сербезова пред bTV. България се намира на прага на нова вълна от заболеваемост от коронавирус, само че към момента сме надалеч от равнищата от предходните талази. Вирусът, който циркулира в този момент обаче не води до толкоз на брой хоспитализации като преди.

Що се касае до случаите от последните седмици, при които заболели с коронавирус не биват одобрявани в няколко лечебни заведения, а единствено препращани от лечебно заведение в друго - от здравното ведомство са изпратили писма до всички Регионални здравни инспекции, в които категорично е записано, че лечебните заведения са длъжни да одобряват такива заболели и то освен в инфекциозни клиники, като само е нужно да има обособени изолирани пространства.

Били са осъществени инспекции и на лечебни заведения, отказали да хоспитализират коронавирус заболели. " Установи се, че има кревати, т.е. повода не е това. Причината не е в покачването на броя за заболелите. Вирусът, който сега циркулира, води до повишение на заболеваемостта, само че не и на приемите в болница. По-скоро останах с усещане от това, което ми рапортуваха сътрудниците, е, че става въпрос за липса на личен състав - и поради летни отпуски, поради метаморфоза, преразпределение ", уточни Сербезова.

И още веднъж акцентира значимостта на една от главните цели на министерството си - дигитализацията на опазването на здравето. " Тогава ще се види с едно кликване в даденото болнично лечебно заведение какъв брой заболели лежат, с какви диагнози и какъв брой свободни кревати има. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР