Скоростно разглеждане на делата за домашно насилие през 2020 г.

...
Скоростно разглеждане на делата за домашно насилие през 2020 г.
Коментари Харесай

От 66 преписки за домашно насилие през 2020 г. е внесен 1 обвинителен акт в съда в Разград

Скоростно разглеждане на делата за домашно принуждение през 2020 година и нарастване на следствията по общоопасни закононарушения регистрират от Окръжна прокуратура-Разград. От там твърдят, че одобряват незабавни дейности по каузи за домашно принуждение.

За 2020 година в Районната прокуратура на Разград са следени 66 преписки за домашно принуждение , нарушение на заповед за отбрана от домашно принуждение и/или отправяне на закани за ликвидиране . Наблюдаващите прокурори са работили неотложно или на идващия ден. Проверките са завършили във допустимо най-кратки периоди. През отчетния интервал е следено е дно досъдебно произвеждане, като в съд е импортиран обвинителен акт .

Административният началник на тази прокуратура Тихомир Тодоров регистрира растеж на следените през 2020 година в правосъдния регион преписки - общо 3296 (спрямо 2918 за 2019 г.). От тях 90,01% са новообразувани. Решените преписки през отчетния интервал са общо 3051, те са 92,57% от всички следени . За съпоставяне, в предходния интервал те са били общо 2751. Всички преписки са решени в период до един месец .

През миналата година в съставните прокуратури на Разградския правосъден регион са следени общо 2035 досъдебни производства . Има лек растеж спрямо 2019 година, когато са били 1948. В това число влизат бързи производства и досъдебни производства, формирани по общия ред.

С максимален дял през 2020 година са новообразуваните досъдебни производства за общоопасни закононарушения . За поредна година с максимален дял в категорията са закононарушенията, свързани с ръководство на автомобил след приложимост на алкохол. Заради пандемията от COVID-19 на второ място са закононарушенията за нарушение на противоепидемичните ограничения, въведени в страната - 82 броя. Значим е и делът на осъществените закононарушения по превоза .

По отношение на закононарушенията срещу собствеността с максимален дял са кражбите - 146 броя. За закононарушения срещу личността са формирани 142 досъдебни производства , за закононарушения срещу стопанството - 85, а за закононарушенията срещу активността на държавни органи, публични организации и лица, изпълняващи обществени функционалности са формирани 41 досъдебни производства . 37 са за дейности срещу реда и публичното успокоение.

11 са новообразуваните през 2020 година следствия за закононарушенията срещу финансовата, данъчната и осигурителната система са 11. Едно от тях е за изпиране на пари, а 10 са за закононарушения по укриване на налози .

В съдилищата в Разградски правосъден регион през предходната година са импортирани общо 581 прокурорски акта против 654 души. Общо импортираните обвинителни актове са 374, импортираните със подписване на съглашение каузи са 125, а с предложение за освобождение от наказателна отговорност и налагане на административно наказване са 82 каузи.

През 2020 година решените от съда каузи са 619. По импортираните през този интервал обвинителни актове съдилищата са постановили 408 решения. С постановяване на неоправдателна присъда по тях са завършени 113 каузи. Приключили със подписване на съглашение са 270 каузи . С решение за освобождение от наказателна отговорност с налагане на административно наказване са решени 12 каузи. По реда на съкратеното правосъдно разследване са завършени 38 .

На онлайн доклада, показан от Тихомир Тодоров участваха Марио Стоянов - прокурор от ВКП, Огнян Дамянов - член на ПК на Висш съдебен съвет, административният началник на Апелативна прокуратура - Варна Владимир Чавдаров, неговите заместници - Иван Тодоров и Илия Николов, всички прокурори от структурата, управлението на ОСлО - Разград и шефът на ОД Министерство на вътрешните работи - старши комисар Константин Костов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР