Скоростна жп линия между България и Сърбия ще бъде завършена

...
Скоростна жп линия между България и Сърбия ще бъде завършена
Коментари Харесай

Магистралата от София до Белград готова в края на 2021 г.

Скоростна жп линия сред България и Сърбия ще бъде приключена през 2024 и 2025 година

През септември Сърбия ще открие своята част от автомагистралата от Ниш до българската граница. Това съобщи вицепремиерът на западната ни съседка Зорана Михайлович след срещата си в Димитровград с българския министър на превоза Росен Желязков. Въпреки че секторът не е открит, по него се пътува.

Желязков пък съобщи, че аутобанът от София до Калотина ще е приключен в края на 2021 г, или при започване на 2022 година

При нас секторът от Драгоман до границата, който е 14,5 км, е на стадий планиране, определени са реализатор и надзирател, срокът за завършването е февруари 2022 година, строителството ще коства 177,2 млн. лева, като 25% от финансирането е от механизма за обвързвана Европа.

17-е км от Драгоман до пътен възел Храбърско към този момент се строят, реализатор е ГБС, цената е 119,6 млн. лева, финансирането е от националния бюджет.

Участъкът от Храбърско до северната дъга на софийския околовръстен път е на равнище техническо планиране.

" 24 часа " попита по кое време ще има жп автомагистрала сред двете страни. Министър Желязков съобщи, че жп линията София-Волуяк ще бъде приключена в този програмен интервал, цената е 105 млн. евро по механизма за обвързвана Европа. Процедурата за избор на реализатор се апелира във Върховен административен съд. Скоро ще бъде оповестена поръчката за втория сектор от Волуяк до Драгоман, прогнозната стойност е 205 млн. евро. Проектът е различен за финансиране в този програмен интервал.

Най-тежкият сектор от Драгоман до границата е плануван за идващия програмен интервал, сега се прави предпроектно изследване и абстрактен план. Има 8 разновидността, единият е с тунел от 7 км.

Вицепремиерката на Сърбия Михайлович сподели, че Сърбия е взела заем 263 млн. евро от Европейска инвестиционна банка, възнамеряват да завършат и електрифицират жп линията до 2024 година /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР