Скорошно проучване показва, че ежедневната консумация на доматен сок може

...
Скорошно проучване показва, че ежедневната консумация на доматен сок може
Коментари Харесай

Доматен сок срещу рак на гърдата

Скорошно изследване демонстрира, че ежедневната консумация на доматен сок може да понижи риска от рак на гърдата. Американските експерти настояват, че в една чаша доматен сок дневно се съдържа задоволително от веществото ликопен. За него се счита, че може да защищити от подлата болест.

Според учените алената зеленчукова напитка и по-специално ликопенът, който се съдържа в нея, оказва помощ за произвеждането на хормонът адипонектин. От своя страна високите равнища на адипонектина могат да ни предпазят от страшното заболяване.

Ако не обичате да пиете доматен сок, постоянно можете да го замените с доматен сос или доматена чорба, даже с кетчуп, който да сложите на спагети, припомнят учените. Ликопенът е червен пигмент, който придава присъщия за доматите цвят. Освен в доматите той се съдържа още в динята, розовия грейпфрут, гуава, аспержи, шипка, кайсии и други

Ликопенът се усвоява по-добре от организма, в случай че доматите са сготвени с лой. Готвенето не унищожава ликопенът в зеленчука. Учените от университета Рутгерс са създали проучване на 70 дами – изследвали са равнищата на хормоните им, след което им заръчали да пият доматен сок за към 10 седмици.

 Рак на гърдата

Всички дами, които взели участие в изследването на американците били на възраст над 55 години. Освен това всяка една от тези дами страдала от наднормено тегло или имала родственици, които са боледували от подлата болест. Ликопенът, който се съдържа в чаша доматен сок, в действителност нараснал равнищата на хормона адипонектин с цели 9 %, демонстрират резултатите.

Адипонектинът контролира равнищата на мазнините, както и наднорменото тегло, а те в действителност усилват риска от рак на гърдата, припомнят ни учените. При слабите дами, взели присъединяване в проучването, равнищата на хормона са се нараснали най-вече.

Предишни проучвания потвърждават, че потреблението на зеленчуци и плодове съдържащи ликопен понижава риска освен от рак на гърдата. Значително по-малък е риска и от рак на простатата, рак на шийката на матката, както и рак на панкреаса.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР