Скорошни изследвания показват, че някои ароматни растения, като мирта и

...
Скорошни изследвания показват, че някои ароматни растения, като мирта и
Коментари Харесай

Смъртта и вечните еликсири: защо древните египетски гробници не миришат лошо

Скорошни проучвания демонстрират, че някои ароматни растения, като мирта и безсмъртниче, които са били употребявани в древноегипетските погребални церемонии, към момента могат да запазят осезаеми миризми съвсем 2000 години след първата им приложимост. Въпреки хилядолетията тези растения наподобява са запазили способността си да създават миризми.

Почитани поради ароматните си аромати, миртата и безсмъртничето са били неразделна част от ритуалите в разнообразни средиземноморски култури от епохи, пише IFLScience. В Древен Египет те са били употребявани по време на погребални ритуали, постоянно украсяващи мумии.

„ Възможно е потреблението на ароматни растения като безсмъртниче и мирта да е обвързвано с значимостта на дишането за прераждането на умрелия, защото техният мирис може да подтиква тази дарба. Освен това фактът, че хелихризумът не избледнява, би трябвало да е навявал на концепцията за оцеляване след гибелта, до момента в който златният му цвят, същият като плътта на боговете, може да припомня за обожествяването на мъртвите след гибелта им “, изясняват създателите на проучването.



Учени от университета в Пиза се задълбочиха в тази ароматна тайнственост, като изследваха проби от мирта и безсмъртниче. Някои от тях датират от 19-ти век, до момента в който други идват от античния египетски град Фаюм, датиращ от към 1-ви век пр.н.е. д. - 400 година сл. Хр д.

Използвайки комплицирани научни техники, екипът откри летливи органични съединения в тези антични проби.

Интересното е, че освен ароматните растения устоят тестването на времето в египетските гробници. Археолозите откриха буркан с мед, когато откриха гробницата на Тутанкамон през 1922 година

Те пробваха веществото и откриха, че то към момента има сладостен усет. Уникалните свойства на меда - ниско наличие на вода и киселинно pH - го защищават от повреждане, запазвайки усета му в продължение на хиляди години.

Наскоро стотици идеално непокътнати кани с вино бяха открити в гробницата на антична египетска кралица. Съобщава се, че съдовете съдържат следи от 5000-годишно вино, макар че евентуално са се трансформирали в прахуляк с течение на времето.

В Германия обаче беше открита бутилка течно вино на 1700 години. Учените считат, че то към момента е годно за пиянство, макар че, съдейки по външния му тип, не е доста положително на усет.

Тези изключителни открития хвърлят светлина върху забележителната резистентност на веществата в античните гробници, предлагайки визия за античните традиции и практики. Проучването разкрива дълготрайния темперамент на избрани аромати и хранителни артикули, предлагайки вълнуващ взор към цивилизациите от далечното минало и техните ритуали, свързани с живота и гибелта.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР