Скоро след раждането бебетата преминават през физиологичен процес, наречен мини-пубертет,

...
Скоро след раждането бебетата преминават през физиологичен процес, наречен мини-пубертет,
Коментари Харесай

Бебетата минават през мини- пубертет

Скоро след раждането бебетата минават през физиологичен развой, наименуван мини-пубертет, написа здравният уебсайт Puls.bg. По време на него се задейства оста хипоталамус-хипофиза-полови жлези и в кръвообращението на новороденото стартират да се откриват полови хормони, каквито има при подрастващите и възрастните. Това е открито още през 1970 година, само че точният механизъм на активация и инактивация на оста е към момента обект на проучвания и теоретичен интерес.

Продължителността на мини-пубертета е няколко месеца, след което равнището на половите хормони спада и половите жлези стопират да действат до началото на същинския пубертет. Кога тъкмо настава пикът на равнището на половите хормони и за какво оста хипоталамус-хипофиза-полови жлези се инактивира остават донякъде изяснени.

Според някои от изследванията това оказва въздействие върху половото развиване в бъдеще, половото държание, половите желания и други.

Мини-пубертетът настава и при двата пола. При момчетата се регистрира повишаване на равнището на тестостерона, а при девойките – на естрадиола и тестостерона, като равнището на последния е с към 30% по-ниско от това при момчетата.

Като резултат от действието на половите хормони при момчетата се следи разпределяне на скротума, повишаване на тестисите, пениса и простатата, а при девойките – увеличение размера на матката, повишаване на гръдните жлези. При двата пола могат да се следят активиране на мастните жлези и развиване на акне.

Ефектът на тази ранна активация на оста хипоталамус-хипофиза-полови жлези не се лимитира единствено върху половите органи. Според някои експерти това оказва въздействие върху половото държание в бъдеще.

Какви са деянията?

Нарастване на гръдните жлези. Това се дължи на действието на по-високото равнище на естрогена по време на бременността, което оказва резултат и върху плода. Увеличаването на гърдите настава последователно, от двете страни, като размерът може да доближи до 3 см. То не е съпроводено със зачервяване на кожата и не основава дискомфорт у детето. Междувременно то спи добре, храни се, наддава на тегло, няма признаци на заболяване.
Секреция от гърдите. Секретът може да бъде белезникав или транспарантен. Това не насочва към заболяване, а също е част от така наречен хормонална рецесия. Процесът нормално не продължава повече от 2 седмици, тъй че до навършване на 1 месечна възраст последователно тези признаци са отзвучали.
Милиуми. Представляват белезникави точки по лицето, най-често в региона на челото и бузите. Те не нарушават общото положение на детето, не го нервират, не сърбят. Причината за появяването им още веднъж е действието на половите хормони, които задействат мастните жлези. В резултат от натрупването на секрет те се запушват и се образуват описаните милиуми. Не е належащо предприемане на лекуване, те отшумяват непринудено.
Нарастване на гениталиите и вагинално течение. При девойките може да се следи белезникаво течение от влагалището. Дължи се на нарасналото равнище на половите хормони и изчезва непринудено. При момчетата се следи разпределяне на скротума и повишаване на тестисите. Постепенно описаните прояви търпят назад развиване в границите на няколко седмици.

Периодът на „ мини-пубертета ” е обвързван и с увеличение скоростта на напредък. Според някои изследвания действието на тестостерона при момчетата в този интервал оказва въздействие върху окончателния растеж. Счита се, че това е повода окончателният растеж на момчетата да е по-голям от този на девойките.

Впоследствие оста хипоталамус-хипофиза-полови жлези се инактивира и това води до намаляване равнището на половите хормони до естествените предпубертетни стойности. Те се задържат такива до началото на същинския пубертет.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР