Скопие. Учените от ЕС ще изследват историята на Европа по

...
Скопие. Учените от ЕС ще изследват историята на Европа по
Коментари Харесай

„ТВ 24“ : Френският президент обяви проект „История на Европа“, върху който ще работят европейски учени

Скопие. Учените от Европейски Съюз ще изследват историята на Европа по време на френското председателство на Съюза, настояват македонски специалисти - планът на Макрон ще окаже въздействие върху македоно-българския спор, разяснява скопският ефирен канал “24 Вести “

Представяйки целите на френското председателство на Европейски Съюз, Еманюел Макрон разгласи, че желае да работи по план „ История на Европа, “ който ще има за цел да се бори с историческия ревизионизъм, който битува в някои страни от Европейски Съюз. Въпреки че Балканите не са във фокуса на тази парижка самодейност, тя ще окаже огромно въздействие върху Скопие и София, считат специалисти.

„ Няма подозрение, че сходна историческа полемика би имала въздействие върху разширението и по-конкретно върху нашите разногласия с България, в подтекста на исторически въпроси. Ние, като страна, дълго време желаеме Комисията, работеща с България, да придобие интернационално измерение, да бъде отворена към Европа и отвън нея. Ето за какво считам, че сходно разискване в Европейски Съюз и тази самодейност евентуално би могло да насочи, постоянно рисковия път, по който поема, огромна част от българската комисия, “ сподели Симонида Кацарска.

Очаква се работата на европейските исторически специалисти да завърши през втората половина на годината, започвайки през юни. Оттук идва и въпросът до каква степен ще е нужна дългогодишната македоно-българска комисия в бъдеще, в случай че предишното премине в ръцете на европейските исторически специалисти, разяснява телевизионният канал.

„ Очаквам, несъмнено, България да упорства за съществуването на тази комисия, макар че имаме ново развиване с евентуален нов министър председател, който разгласи, че не би трябвало да обсъждаме единствено исторически въпроси. Очаквам, че в случай че тази самодейност се материализира, ще даде рамка, ще даде образец, след което може да се организира разискването на нашата комисия, в случай че реши да продължи да работи, “ сподели Кацарска.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР