Скопие. СДСМ и Алтернатива“ трябва да постигнат окончателно и подробно

...
Скопие. СДСМ и Алтернатива“ трябва да постигнат окончателно и подробно
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в балканския печат

Скопие. СДСМ и „ Алтернатива “ би трябвало да реализират дефинитивно и в детайли съглашение за съдружното съдействие до края на тази седмица, въз основата на което парламентарното болшинство ще се усили на 64 депутати, оповестиха за македонския „ Фокус “ източници от двете партии.

„ Все още няма съглашение кои министерски портфейли и други длъжности щв заема „ Алтернатива “, само че това ще бъде несъмнено най-късно до петък “, цитира изданието източник от редиците на ръководещите в Скопие социалдемократи.

Според представители на „ Алтеранива “ към сегашния миг партията не е получила съответно предложение за позициите, които би трябвало да получи. „ В момента завършваме правилата на взаимно ръководство и програмните задължения. Следва частта за отделите и кадровата политика “, обясниха от албанската партия.

Председателите на двете партии Зоран Заев и Африм Гаши към този момент реализираха кардинално съглашение за съдействие в границите на държавното управление и оповестиха съвещания за вероятни кадрови решения.

По неофициална информация „ Алтернатива “ демонстрира интерес към Министерството на здравеопазването, а в композиция се загатват още ведомствата на културата и образованието, както и вакантното кресло в Министерството на земеделието.

***

Белград. Нито един клиент на съветския енергиен колос „ Газпром “ не купува природен газ на преференциалната цена, която заплаща Сърбия – тя е под пазарната. Това съобщи в изявление за белградския всекидневник „ Политика “ шефът на Секретариата на Енергийната общественост Янез Копач.

„ Цената от 270 $ е необикновено ниска в сегашните условия. Вероятно никой покупател на съветски газ няма по-изгодна цена сега, тя е доста по-ниска от пазарната. Във всеки случай Александър Вучич направи необикновено сполучлив ход за сръбските консуматори на газ и за репутацията си. С тази цена Сърбия е предпазена от бурята на международната енергийна рецесия “, разяснява Копач.

Той изрази вяра, че след април 2022 година пазарните цени на природния газ ще паднат. Копач се изрече в поддръжка на достъпа до „ Балкански поток “ освен за Русия, само че и за други снабдители на синьо гориво. Освен това той изрази подозрения по отношение на опцията за създаване на атомна електроцентрала в Сърбия. „ Изграждането на атомна електроцентрала е сложна задача, лишава доста години, начинанието е доста скъпо и изисква инженерни знания, които съществуваха в Югославия, само че от дълго време към този момент ги няма... По-реалистично е да се мисли за дребни модулни реактори, макар че тази технология към момента не е задоволително развита “, разяснява специалистът в последния ден от мандата му на шеф на Секретариата на Енергийната общественост. Копач отхвърли да разяснява обстоятелството, че ще бъде сменен от представител на Полша.

На 25 ноември, вследствие на договарянията сред президентите на Русия и Сърбия Владимир Путин и Александър Вучич в Сочи, Москва резервира цената на газа за западната ни съседка на 270 $ за шестте зимни месеца. След приключването им Белград ще получи преференциални условия от Москва по дълготраен контракт. Според думите на Вучич тези условия са изключителни.

***

Атина. С цел в допълнение надграждане на опциите на оградата на сухопътната граница с Турция, гръцката полиция желае постепенна замяна на 23-те термокамери, конфигурирани в остарялата част на оградата, от Кастаниес до Неа Виса, оповестява електронното издание на атинския всекидневник Kathimerini .

Камерите са на 10 години и са с лимитирани механически благоприятни условия, като няколко от тях имат механически проблеми.

Наскоро полицейското ръководство на Орестиада в Североизточна Гърция изготви предложение за рационализация на мрежата, като разноските за замяна на 23-те камери са планувани в бюджет на стойност 1,5 милиона евро. „ Полагат се старания за намиране на финансиране “, сподели източник от полицията.

Към момента към този момент са утвърдени средства за поддръжка на съществуващата мрежа в размер на 220 000 евро.

Парите са предопределени за ремонт на тези камери, които са излезли от строя заради щета.

Междувременно проработи автоматизираната система за наблюдаване на гръцко-турската граница, акцентира изданието. Тя се състои от 11 модерни камери и радарни системи с обсег сред 3,5 и 15 километра, които предават в действително време изображения и данни за граничните условия. Обхваща разстояние от повече от 100 километра, като се простира от Софико до делтата на Марица покрай Дедеагач.

Пробната й употреба стартира, както е планувано в контракта, на 20 октомври и продължи един месец. Освен от полицията, новата мрежа от камери и радарни системи се употребява и от гръцките въоръжени сили.

Проектът имаше бюджет от 14,9 милиона евро и беше финансиран от Европейски Съюз – по-специално от Фонда за вътрешна сигурност. Гърция също се пробва да обезпечи средства от Европейски Съюз за финансиране на 35-километровото удължение на оградата.

***

Прищина. Косово би трябвало да упорства за „ връщането “ на Прешево, Медвежда и Буяновац в състава на най-младата страна на Балканите. Това прикани ръководителят на Гражданско придвижване „ Ватра “ Кущим Кадриу, отбелязва електронното издание на прищинския всекидневник Koha Ditore .

„ Буяновац, Прешево и Медведжа постоянно са били част от Косово, това е общоизвестно. Pрез 50-те години на предишния век с териториални обмени, направени от Югославия, тези общини са разпръснати и остават под юрисдикцията на Република Сърбия... Тази неправда би трябвало да бъде поправена от управляващите на Косово – те би трябвало да упорстват пред Сърбия за връщането на тези общини... Трябва да се борим за присъединение на тези три общини в Косово, в случай че това не се случи, тогава жителите в Буяновац, Прешево и Медведжа в никакъв случай няма да се усещат удобно “, безапелационен бе Кадриу.

„ Този въпрос в никакъв случай не е повдиган в договарянията сред Косово и Сърбия в Брюксел... Институциите на Косово и Албания не са се занимавали непосредствено с този случай и не сме получили поддръжка под каквато и да е форма “, сподели още Кадриу, призовавайки Прищина и Тирана да подхващат стъпки по въпроса.

***
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР