Скопие/Ню Йорк. В рамките на обръщението си на 73-то Общо

...
Скопие/Ню Йорк. В рамките на обръщението си на 73-то Общо
Коментари Харесай

Президентът на Македония от ООН: Република Македония е принудена да извърши юридическо и историческо самоубийство

Скопие/Ню Йорк. В рамките на обръщението си на 73-то Общо заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк, президентът на Македония Георги Иванов напомни на жителите на югозападната ни съседка, че гласуването на референдума е право, а не обвързване, предава осведомителната организация „ Макфакс “.
„ В тези няколко часа преди влизането в действие на възбраната за пропаганда, желая да изпратя обръщение до моите съграждани - гласуването на референдум е Ваше право, а не обвързване. Никой не може да бъде измамен под отговорност за гласуването, т.е. за отхвърли си да гласоподава за референдума ", напомни Иванов. Той добави, че всеки жител има право независимо да реши дали да излезе да гласоподава или да бойкотира вота.
Съгласно думите на Иванов, референдумът може да докара до подчинено състояние на Македония. „ Не единствено името на страната се трансформира, само че се основава нова страна с ново име. Ние ще сме страна единствено по име, а не всъщност ", акцентира македонският президент от трибуната на Организация на обединените нации.
Иванов показа, че като жител е решил да не гласоподава на 30 септември и изрази очакванията си, че жителите на Македония ще вземат – според думите му – „ умно решение “.
Според него, заради блокадата от страна на Гърция, на Македония е отнето правото на разцвет. „ Призовавам всички страни, които признават Република Македония под конституционното й име, да не трансформират решението си. Помогнете ни, като останете пазители на правото ни на самоопределяне ", бяха думите, с които Иванов се обърна към присъстващите.
Държавният глава на югозападната ни съседка показа убеждението си, че мнозина ще осъдят речта му пред Общото заседание на Организация на обединените нации. „ Може би, до момента в който приказвам, се пишат изказвания, с които ще осъдят моята тирада. Но истината освобождава. Единствената истина е, че ние сме македонци, а нашта страна е Република Македония “, бе заключението на Иванов.
От правото на самоопределяне, акцентира македонският президент, произтича и правото на народа самичък да избере своето име и името на страната, която е избрал. „ Все отново, с окончателното съглашение от Преспа, Гърция ни постанова ново име и желае същото да се употребява erga omnes – и за вътрешна, и за интернационална приложимост. Предвидено е да променим Конституцията си, при което Гърция ще бъде тази, която ще утвърждава измененията в нея. Чрез това съглашение Гърция ще получи право на непрекъснат контрол за това по какъв начин се назоваваме, само че и по какъв начин Вие, страните-членки на Организация на обединените нации, ще се обръщате към нас. Гърция получава власт да преименува нашите институции, да цензурира наличието на учебниците на нашите деца, да попречва правото на жителите да показват своята македонска еднаквост. Ще контролира метода, по който ще се назовава нашия, македонския език “, съобщи още Иванов.
Президентът на балканската страна акцентира също, че по време на присъединението на Република Македония към Организация на обединените нации правото на самоопределяне е нарушено. Според него последвалите краткотрайни съглашения са признати, са да оправдаят това нарушаване – тъкмо както и Договора от Преспа. „ Трябва да знаете, че текстът на това съглашение е направен без моето познание и без моето единодушие като президент на Република Македония. Споразумението нарушава наредба от Конституцията от основополагащо значение. Казано с други думи, на възелът, който стартира да се заплита с Резолюции 817 и 845 и Временното съглашение, с Договора от Преспа стана въже за бесене. Република Македония в този момент би трябвало да извърши юридическо и историческо самоубийство, с цел да може законното изличаване на македонския народ да се пояснява като негова лична воля. Чудя се какво приказва това за международното водачество и споделената отговорност на Организация на обединените нации? ", бе въпросът, с който Иванов се обърна към присъстващите на Общото заседание на Организация на обединените нации.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР