Скопие. Кадрите от четвъртък на употреба на сълзотворен газ от

...
Скопие. Кадрите от четвъртък на употреба на сълзотворен газ от
Коментари Харесай

„Канал 5“ : Стотици мигранти от лагера в Солун се опитват да влязат в Македония

Скопие. Кадрите от четвъртък на приложимост на сълзотворен газ от гръцката полиция, с цел да се попречи на стотици мигранти, избягали от бежанския лагер в Солун, да премината границата на страната с Македония, за да се придвижат към Западна Европа, възвърна опасенията за допустима нова бежанска рецесия, сходна на тази от трагичната 2015 година, предава скопският ефирен „ Канал 5 “ .



Ситуацията на границата е същата и през днешния ден. Полицаите се пробват да принудят мигрантите да се върнат в лагера. В утринните часове на полето към този момент са били разпънати повече от 100 шатри, в които са се заселили бежанци, в това число с дребни деца, а повода за това е призивв обществените мрежи при започване на април проведено да се премине северозападната граница на Гърция с Албания.
„ Македонската полиция следи събитията на границата и сега обстановката е под надзор “, успокоява вътрешния министър на Македония Оливер Спасовски, който обаче не изключва опцията някои от мигрантите да желаят да възстановят балканския път на бежанците.
„ Сигурността на границата сред Македония и Гърция е засилена на основата на данните, които получихме за възможните им придвижвания. Засега става дума за към 1200 до 1500 мигранти. Сега към този момент сътрудниците от Гърция ги управляват, само че ние сме длъжни да бъдем в подготвеност да пазиме границата и да не позволяваме опцията за влизане в Македония. Ние си сътрудничим в тази част с Frontex и със страните от района и с Европейски Съюз и следваме политиките на Европейски Съюз за справяне с мигрантската рецесия. Готови сме да отговорим на всички провокации, които стоят пред нас “, изясни още Спасовски.
Според ръководителя на Регионалната самодейност за миграция, леговище и бежанци Сашко Коцев няма място за безпокойствие за нова вълна от бежанци в страната.
" Ситуацията е под надзор, само че в случай че съпоставим с 2015 година упованията ми са, че няма да се повтори, първите страни са доста готови, в този момент има по-голяма поддръжка от Европейски Съюз за справяне с мигрантската рецесия. Бих загатнал, че тук на южната ни граница с Гърция дружно с македонските гранични служители на реда патрулират служители на реда от няколко европейски страни “, сподели Сашко Коцев - шеф на Регионалната самодейност за миграция, леговище и бежанци (MAARI).
Тенденцията на незаконната миграция се усилва, споделя министър Спасовски. През миналата година към 16 900 имигранти се пробваха да пресекат незаконно македонската граница. Той твърди, че отбраната на границата е добра и акцентира, че мигрантите минават по различен маршрут, а не по така наречен западнобалкански.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР