Скопие и Тирана започват днес преговорите за присъединяване към ЕС.

...
Скопие и Тирана започват днес преговорите за присъединяване към ЕС.
Коментари Харесай

Започват преговорите на Скопие и Тирана с ЕС, ЕК обеща бърза работа в предстоящите първи стъпки

Скопие и Тирана стартират през днешния ден договарянията за присъединение към Европейски Съюз. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че комисията ще продължи поддръжката си и ще работи доста бързо, с цел да запознае претендентите за участие с бъдещите им отговорности в Европейски Съюз и с европейските правила, съобщи Българска телеграфна агенция.

Това е исторически час, уточни Фон дер Лайен в взаимно изказване с министър председателите на Чехия, Албания и Република Северна Македония. Албания и Северна Македония през днешния ден стартират договаряния за присъединение към Европейски Съюз. Това е триумф за вас и вашите жители. Работихте доста интензивно, с цел да стигнете дотук, показахте резистентност и запазихте религия в процеса, укрепихте върховенството на закона, борите се с корупцията, имате свободни медии, витално гражданско общество, направихте безчет промени и осъвременихте стопанските системи си. Предприехте всички тези промени, освен тъй като са значими по пътя ви към Европейски Съюз, а и тъй като са за положителното на вашите страни, добави тя.

Европейска комисия ще продължи да ви поддържа, проявихте стратегическо самообладание. След междуправителствените конференции (началото на договарянията - бел. кор.) през днешния ден, стартира работата на преговорните екипи. Започва инспекцията по общностното законодателство, което ще разреши двете страни да се срещнат с правата и отговорностите в Европейски Съюз. Ще работим доста бързо в тази тенденция, съобщи Фон дер Лайен. Тя даде обещание на премиера Ковачевски бъдещото съглашение на неговата страна с граничната работа Фронтекс да бъде преведено на " македонски език ".

Чешкият министър председател Петър Фиала, чиято страна е временен ръководител на Съвета на Европейски Съюз до края на годината, оцени високо това, че двете страни се преценяват напълно с европейската политика във външните работи и сигурността пред лицето на съветската експанзия в Украйна. В днешна Европа би трябвало да бъдем по-единни отвсякога. Трябва да благодарим на френското председателство на Съвета на Европейски Съюз, което докара до днешния ден, добави той.

Албанският министър председател Еди Рама изрази най-голяма признателност към ръководителя на Европейска комисия. Нямаше да бъдем тук без изключителните старания на френския президент Еманюел Макрон и неговия екип, означи Рама.

Премиерът Ковачевски изрази откровена признателност за поддръжката от страна на Европейски Съюз. Той уточни, че неговата страна от 17 години чака днешния ден. Полека, само че несъмнено се сближаваме с европейското семейство.

За нас е значимо, че " македонският език " ще бъде употребен без спомагателни условия и ще стане формален в Европейски Съюз. Това е най-голямото постижение и най-големият триумф, заключи той. Мястото ни е в Европейски Съюз. Очаквам да дадем образец за най-бързо присъединение към Европейски Съюз, както се присъединихме към НАТО, добави той.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР