Скопие. Единадесет години след обявяването си и с цена, която

...
Скопие. Единадесет години след обявяването си и с цена, която
Коментари Харесай

Balkan Insight: Скулпторите и сградите от проекта „Скопие 2014“ се разпадат

Скопие. Единадесет години след оповестяването си и с цена, която от този момент надвиши 700 милиона евро, огромна част от монументите и постройките, издигнати в границите на плана за реновиране на северномакедонската столица „ Скопие 2014 “, към този момент се разпадат, оповестява Balkan Insight .

Обект на несъгласия през цялото време, частично заради голямата му цена и частично поради съмнителния избор на жанр, въодушевен от класическата древност, концепцията за план на някогашния министър председател Никола Груевски в началото беше разпространявана като придаване на чисто нов образ на олющения център на Скопие.

Още в пика на строителството, сред 2011 и 2017 година, когато някогашното държавно управление на югозападната ни съседка бе свалено, критиците подвигаха паника за неприятния избор на материали и съмнителната художествена стойност, като някои от доста му дефекти.

В момента, доста от приключените фонтани, мостове и статои, които са на пет-шест години, към този момент се разрушават. При доста от тях се виждат пукнатини и процепи, а в някои случаи градежите безусловно са почнали да се разрушават, излагайки на показ употребяваните некачествени строителни материали.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР