Скопие е предложило на Атина четири възможности за бъдещото си

...
Скопие е предложило на Атина четири възможности за бъдещото си
Коментари Харесай

Гърция приема някои от предложенията за името на Македония, обяви Заев

Скопие е предложило на Атина четири благоприятни условия за бъдещото си име, от които Гърция приема някои. Всички те съдържат думата " Македония ".

Това споделя в изявление за " Ройтерс " македонският министър председател Зоран Заев две седмици откакто договарянията сред Скопие и Атина започнаха всъщност.

За организацията Заев изяснява след срещата на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) и Западните Балкани в Лондон, че предложенията са " Република Северна Македония, Република Горна Македония, Република Вардарска Македония и Република Македония (Скопие). "

Всички изброени оферти съдържат термина " Македония ", против който Гърция изрази митинга си преди съвсем три десетилетия с аргумента, че съдържа териториални искания към нея. Гръцкото държавно управление сега нееднократно е допускало, че " Македония " може да остане част от името на северозападната ѝ съседка, макар съпротивата на националистическия съдружен сътрудник " Независими гърци ".

Заев повтори, че Македония се надява въпросът да се реши в точния момент за среща на Европейски Съюз през юни и за тази на НАТО през юли и че предлага " географски маркер ", с цел да се отличава името ѝ от това на географския район в Гърция - концепция, за която Атина се застъпва от месеци.

Предложенията също по този начин съвсем съответстват с тези на специфичния делегат на Организация на обединените нации в разногласието Матю Нимиц - липсва единствено Нова Македония, което към този момент е било отправяно от Скопие към гръцките управляващи.

Попитан дали Гърция би приела някоя от четирите варианти, той е представен с думите: " Да... имат по-предпочитани разновидности и някои не толкоз желани. " За него в същото време остава отворен въпросът дали има " същинска потребност " да се промени конституцията на Македония, за което Гърция упорства в договарянията. Въпросът за конституцията съгласно македонски медии е един от четирите " костеливи ореха " в договарянията, които означиха прогрес за последните две седмици.

Предстои гръцки представители на разясняват известието на Заев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР