Скокът на цените на контейнерния превоз представлява заплаха за възстановяването

...
Скокът на цените на контейнерния превоз представлява заплаха за възстановяването
Коментари Харесай

ООН предупреди за предстоящ скок на глобалните цени на вноса

Скокът на цените на контейнерния транспорт съставлява опасност за възобновяване на международната стопанска система, като дребните страни, зависещи от доставките по море, са най-тежко наранени от покачването на цените на вноса. Това съобщи Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване (UNCTAD), представена от Ройтерс.

Нарастването на търсенето на потребителски артикули по време на пандемията сътвори огромни усложнения по веригите на доставки по целия свят, което от своя страна се отрази на предлагането на контейноровози. По тази причина корабоплавателния бранш и чиновниците на пристанищата считат, че проблемите с веригата на доставки ще продължат и през 2022 година

„ Настоящото покачване на цените на контейнерния транспорт ще има голям резултат върху търговията и ще подкопае общественото и икономическото възобновяване, изключително в разрастващите се страни, до момента в който интервенциите по морско мореплаване се върнат към естественото си положение “, сподели генералният секретар на UNCTAD Ребека Гринспан.

В своя отчет за морския превоз през 2021 година UNCTAD показва, че в случай че актуалното покачване на цените на товарните транспорти се резервира, до 2023 година световните цени на вноса могат да набъбнат с 11%, а потребителските цени да нарастнат с 1,5%.

„ Очаква се въздействието да бъде по-значително при по-малките стопански системи, които зависят мощно от вносните артикули за огромна част от потребностите си за ползване “, добави тя.

UNCTAD прикани заинтригуваните страни от морската верига за доставки, в това число контейнерни линии, пристанища, снабдители на вътрешен превоз, митници и спедитори, „ да работят дружно, с цел да споделят информация и да създадат морския превоз по-ефективен “.

„ На фона на този напън върху разноските и трайното разстройване на пазара, става все по-важно да се следи пазарното държание и подсигурява бистрота, когато става въпрос за установяване на такси и спомагателни такси “, се споделя в апела на UNCTAD.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР