Skoda е една от компаниите, които сравнително по-бавно вървят по

...
Skoda е една от компаниите, които сравнително по-бавно вървят по
Коментари Харесай

Skoda представи електрическото си бъдеще

Skoda е една от фирмите, които относително по-бавно вървят по пътя на електрификацията, само че това не значи, че амбициите са дребни. Те бяха обществено афиширани с представянето на нов концептуален модел, който демонстрира и бъдещия дизайнерски жанр на чешкия производител. Моделът се споделя Vision 7S, като при него дебютира и осъвремененото лого на марката, оповестява Automedia.bg.

Дизайнерите на Skoda са се поддали на стилната наклонност и следвайки доста други компании, минават към " плоска "  двуизмерна версия на обичайна си емблема. Стилизираната стрела с пера е непокътната, само че тя към този момент няма да се употребява на всички места, като ще се даде преимущество на буквения надпис. Логото е с нов шрифт, като отметката към този момент е интегрирана в буквата S.

Фирмените цветове са два нюанса на зеленото - Emerald и Electric Green. Нови лога и цветове ще се появят в онлайн платформите на Skoda и в печатните материали в близко бъдеще, само че

 

тази емблема се чака върху колите през идната година

 

Що се отнася до новата корпоративна еднаквост, нейната съществена характерност би трябвало да бъдат Т-образните фарове и задни светлини. В Skoda са се върнали към разновидността с четири фара, който беше употребен по-рано при Octavia, само че този път двойките светлинни секции са ситуирани отвесно една върху друга.

Различен е и дизайнът на предната " запушалка ", която имитира радиаторната решетка. Ъгловите арки на колелата към този момент са познати от серийните кросоувъри на марката, само че линията на перваза на прозореца Tornado Line е нова, като тя се издига на предната врата и се връща на предходното си равнище на задната врата.

Самият кросоувър Skoda Vision 7S не е електрически аналог на Kodiaq, както се считаше до момента, а доста по-голяма кола, сравнима по размери да вземем за пример с модела Volkswagen Teramont. Дължината е 5016 мм, широчината - 1940 мм, а височината - 1888 мм. Разстоянието сред двете оси доближава 3075 мм, като това е най-големият автомобил в историята на марката. Пътният луфт доближава 242 мм, а джантите на концепта са 22-цолови.

Кросоувърът е основан на модулната платформа MEB на Volkswagen Group, която е добре позната от други електрически транспортни средства на концерна. Но на този стадий има малко изнесени механически детайлности. Известно е единствено, че Skoda Vision 7S има задвижване на всички колела, а

 

батерията с потенциал 89 кВт/ч би трябвало да обезпечи пробег от 600 км

 

Зарядното устройство поддържа мощ до 200 кВт.

Интересно е разположението на 7-местния салон. Има три нормални реда, на които са сложени шест седалки, а седмото място е предопределено за най-младия пасажер, като детската седалка е инсталирана против посоката на придвижване тъкмо зад седалките на първия ред. Инженерите споделят, че това е най-безопасното място в колата.

За паркиране и отмора е планувана обособена настройка на кабината, наречена Relaxing - предният панел с кормилото и педалите се движат напред, а седалките на първия и втория ред се наклоняват обратно. На предния панел има 8,8-инчов екран и 14,6-инчов екран на мултимедийната система, като последният може да се завърти на 90 градуса.

Изненадващо е непокътнат обособен панел за климатичен надзор с три въртящи се копчета, а има и блок от шест клавиша. Компактният волан има необикновени отвесни спици, само че те не пречат да гледате инструментите - екранът е ситуиран над ръба, както при моделите на Peugeot.

Кога Skoda Vision 7S ще се трансформира в сериен 7-местен кросоувър? От компанията показват период в границите на три до четири години.

 

До 2026 година чехите дават обещание да пуснат на пазара три нови електрическия автомобил,

 

единият от които ще бъде огромен SUV. Skoda има намерение да влага €5,6 милиарда в електрическа подвижност и още €700 млн. в цифрови услуги.

Новият дизайн обаче ще бъде употребен в серийните коли още през идната година, като дебютът на новите генерации на моделите Superb и Kodiaq е плануван за втората половина на 2023-та. Някои функционалности ще бъдат предоставени и на обновената Octavia, която ще бъде пусната през 2024 година

 
Чехите готвят и два кросоувъра на ток
Производителят от Млада Болеслав разшири своята електрическа гама с налични като цена модели - компактни електрически кросоувъри на стойност €15 000 и €20 000 с пробег до 400 км. И двата към момента нямат име, само че ще са коли за града, разкри изпълнителният шеф на Skoda Клаус Зелмер.

Първият ще бъде показан през 2026 година, като това е един от трите бюджетни електрически модела, създаден от Volkswagen Group на платформата MEB Small. Негов непосредствен родственик ще бъде неотдавна показаният Cupra UrbanRebel.

Цената ще стартира от €20 000 с равнище на съоръжение като на Fabia, само че малко усъвършенствано. По-специално се дават обещание датчици и системи за сигурност, които компанията влага в по-скъпи коли. И по мярка ще бъде сравним с Fabia - към 4 м дължина.

Дизайнът ще е в духа на новия кросоувър Skoda Vision 7S. За да се понижи цената, автомобилът ще получи литиево-железни фосфатни акумулатори, а пробегът му ще бъде 400 км. Известно е още, че моделът ще се създава в Испания.

Вторият електрически кросоувър на Skoda ще е по-компактен, а стартовата му цена ще е към €15 000 - на равнището на базовата Fabia. Клаус Зелмер сподели още, че работата по този план едвам в този момент е почнала и е прекомерно рано да се приказва за някакви параметри на колата. Най-вероятно ще се появи през 2027 или 2028 година, като с едно зареждане на батерията ще се изминават към 240-250 км.

Новите модели ще имат по-ограничен потенциал на батерията от другите EV на Skoda и евентуално по-малък пробег сред зарежданията. Въпреки скъсената си дължина те ще имат жанр на каросерия псевдо SUV и леко повдигната позиция за шофиране, с цел да може да се конфигурира батерията в пода.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР